Globaalne soojenemine teeb südamehaigete olukorra raskemaks

, ajakirjanik
Copy
Tahan kuuma kohtingut, mitte kuuma planeeti.
Tahan kuuma kohtingut, mitte kuuma planeeti. Foto: Tiff Ng, Pexels

Teadlased hoiatavad südamehaiguste süvenemise eest, kuna globaalse soojenemise tõttu temperatuur tõuseb ja kuumalained on südamehaigetele ohtlikud.

Prantsusmaal läbiviidud uuringus leiti, et 2019. aasta kuumalaine ajal olid kõrged temperatuurinäidud tihedalt seotud südamepuudulikkusega patsientide kehakaalu langusega. See võib esimesel pilgul ju hea tunduda, sest liigne kehakaal on teadaolevalt kahjulik, kuid südamepuudulikkusega patsientide puhul võib kiire kaalulangus viidata nende seisundi halvenemisele. 

"See uuring on esimene, mis näitab selget seost ümbritseva õhu temperatuuri ja kehakaalu vahel südamepuudulikkusega patsientidel," ütles uuringu autor, professor François Roubille, kes töötab Montpellieri ülikooli haiglas. "Südamepuudulikkusega inimestel täheldatud kaalulangus võib põhjustada madalat vererõhku, eriti püstitõusmisel, ja neerupuudulikkust ning võib olla eluohtlik. Prognoositud temperatuuri tõustes peaksid arstid ja patsiendid olema valmis kaalulanguse korral diureetikumide annust vähendama."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles