Roosa Lindi jooks avab rinnavähi ennetuse kuu

PM Tervis
Copy
Roosa lint on ülemaailmne rinnavähi sümbol.
Roosa lint on ülemaailmne rinnavähi sümbol. Foto: Shutterstock

Laupäeval, 8. oktoobril Kadrioru pargis korraldatava 5. Roosa Lindi Jooksu eesmärk on tõsta naiste ja meeste teadlikkust rinnavähi skriiningprogrammi olulisusest ning selle läbi suurendada varajases staadiumis rinnavähi avastamise protsenti.

Statistika järgi haigestub iga kaheksas naine rinnavähki. Maailmas avastatakse igal aastal kokku üle 2,3 miljoni rinnavähi juhu, neist Euroopas üle 500 000. Eestis diagnoositi viimase statistika järgi 2019. aastal esmajuhtudest rinnavähki 841 naisel ja 4 mehel. Diagnoosi hetkel oli haigus 49,2 protsendil naistel juba levinud staadiumis.

«Oktoober on rinnavähi teadlikkuse kuu. Propageerides tervislikke eluviise ja igapäevast kehalist aktiivsust soovime näidata üles solidaarsust rinnavähi patsientide ja nende lähedastega ning suurendada rinnavähi sõeluuringust osavõttu,» ütles MTÜ Elu Nimel juhatuse esimees Reio Vilipuu.

«Eestimaalaste mõttemustrisse peab jõudma hoolivus. Järgmise põlvkonna väärtuslikem arusaam oleks järgmine: hoolides enda tervisest, hoolid ka oma lähedastest,» arvab selle aasta Roosa Lindi Jooksu patrooniks olev Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler dr Heidi Alasepp, kes on vähiga võitlemisel oma elu kõige raskemad vestlused oma lähedaste kõrval isiklikult läbi teinud.

«Kogemus on mulle seetõttu olnud eriti suureks tõukeks anda kõigile julgust küsida, kui on kahtlus ning rääkida kui on hirm.»

Alates 2017. aastast tasub haigekassa rinnavähi tõttu rinna eemaldamise ja ravi järgselt nii rinna taastamise operatsiooni kui ka rinnaimplantaadi maksumuse eest. Roosa Lindi Jooksu 2022. aasta piletimüügist annetab MTÜ Elu Nimel raha kümne naise 3D areooli ja nibu mikropigmentatsiooni teostamiseks. Tegemist on kosmeetilise tätoveeringuga, mis loob illusiooni loomulikust rinnast.

«Meie suurim soov on, et pahaloomulised muutused avastataks võimalikult varakult ning naised osaleksid sõeluuringus ja laseks oma rindu kontrollida. Sel aastal on rinnavähi sõeluuringusse oodatud järgmise sünniaastaga naised: 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970 ja 1972,» ütles Reio Vilipuu.

Roosa Lindi Jooksule on oodatud kõndima või jooksma kõik - nii naised, mehed kui lapsed.

Vaata lisa Roosa Lindi Jooksu Facebookist ja Instagrammist. Osavõtupileti rinnavähi terviseedenduse ja ennetusprojektile saad osta siit ja Kadriorus sularahas kohapealt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles