Terviseedenduse konverentsil lahatakse juurprobleeme

PM Tervis
Copy
Piisav kehaline koormus, eelistatult värskes õhus, ja tervislik toitumine on kvaliteetseks uneks vajalikud.
Piisav kehaline koormus, eelistatult värskes õhus, ja tervislik toitumine on kvaliteetseks uneks vajalikud. Foto: Shutterstock

Tervise arengu instituudi (TAI) tervisedenduse konverentsil «Teadus eetilise ennetuse ja vaimse tervise teenistuses» räägitakse kolmapäeval, 28. septembril eetilisest ja tulemuslikust ennetusest. Ülekannet konverentsist saab jälgida ka Postimehe vahendusel.

Konverentsi avasessioonil tutvustatakse hindamisraamistikke, mis aitavad praktikutel hinnata oma töö tulemuslikkust. Räägitakse eetikast ennetuses ja antakse ülevaade tõenditel põhinevast vaimse tervise edendamisest üle elukaare.

Konverentsi paralleelsessioonides käsitletakse vaimse tervise toetamise võimalusi kogukonnas ja arutletakse digilahenduste potentsiaali üle tulemuslikus ennetuses. 

Tervisedenduse konverents on seotud Tallinnas toimuva rahvusvahelise Euroopa ennetusuuringute ühingu (EUSPR) aastakonverentsiga.

Kava

Päeva juhib Annika Uudelepp

09.00–10.00 kogunemine ja hommikumuusika

Avasessioon

10.00–10.15 Avasõnad

10.15–10.40 Kas mu tegemistest on tolku? Tõenduspõhise praktiku teekonda toetavad raamistikud.

Triin Edovald, PhD, tõenduse ja hindamisuuringute ekspert

10.40–11.05 Eetikast ennetuses; kaalutluskohad ja väärtuspõhised otsused.

Margit Sutrop, PhD, professor, Tartu Ülikooli eetikakeskus;

Mari-Liisa Parder, PhD, Tartu Ülikooli eetikakeskus

11.05–11.30 Tulemuslikust vaimse tervise edendamisest üle elukaare.

Kristian Wahlbeck, PhD, professor, Soome tervise ja heaolu instituut ja arendusdirektor, Soome vaimse tervise liit MIELI

11.30–11.40 Tervisesõbra ja tervisedendaja auhinna üleandmine

Aasta tervisedendaja 2022 ja Aasta tervisesõber 2022 auhinna annavad üle Eesti Tervisedenduse ühingu juhatuse liikmed Liina Riisenberg ja Epp Reedik.

11.40–11.45

Avasessiooni kokkuvõte

11.45–12.45 Lõuna

Paralleelsessioonid

12.45–13.50 Esimene paralleelsessioonide plokk, kus saab valida osalemise ühel kolmest sessioonist:

I sessioon: uni vaimse tervise näitaja ja mõjutajana

Uni on väga oluline nii vaimse kui füüsilise tervise seisukohalt. Sessioonis tutvustatakse uusimaid andmeid eestlaste uneaja ja -kvaliteedi kohta. Räägitakse und soodustavatest ja takistavatest harjumustest ja keskkonnateguritest. Arutletakse, mida on võimalik elukeskkonnas muuta, et soodustada häid uneharjumusi.

Arutelus osalevad Kenn Konstabel, Tervise Arengu Instituudi vanemteadur ja Kene Vernik, psühholoog ja unenõustaja.

II sessioon: ega põrsast kotis ei osteta ehk kuidas olla tark uuringu tellija

Poliitikakujundajate või ka lihtsalt kodanikena soovime teha parimaid valikuid. Tõenduspõhisus on üks kriteerium, millele otsuse tegemisel tugineda. Kuidas praktikuna hinnata, millist tõendust hinnata aga piisavaks? Kuidas siduda need kaks üsna erineva dünaamikaga valdkonda – poliitika valdkonna otsuste tegemine ja tõenduspõhja kujundamine, nii et need teineteist päriselt toetaksid ja ei jääks tunne: «Issand, sellise raha eest saame sellise asja!?»? Sessiooni käigus pakutakse väikest sissevaadet sellesse, kuidas teha otsuseid nii, et need ei tugineks ainult kõhutundel aga samas ei peaks maksma miljonit. Vaatame ja arutame töötoas koos osalejatega, millised on levinud komistuskivid uuringute tellimisel ja kasutamisel ning kuidas neid vältida.

Arutelus osalevad Mõttekoda Praxis analüütik Jane Ester, Harjumaa omavalitsuste liidu rahvatervise nõunik Kerli Vilk ja Sotsiaalministeeriumi teadusnõunik Mari Teesalu.

III sessioon: väärtusvalikud ennetuses: praktilised juhtumid rühmaaruteluks

Praktilises töötoas võtame ennetuses esinevad eetilised dilemmad ja väärtusvalikud juhtumitena lauale. Kuidas käituda, kui ideaalseid valikuid ei ole, aga tegutsemata jätta ka ei saa? Millised on kaalul olevad väärtused ja kuidas väärtuskonfliktis valikuid teha? 

Töötuba juhib dr Mari-Liisa Parder ja assisteerib Kertu Rajando, mõlemad on Tartu Ülikooli eetikakeskusest.

13.50–14.10 Energiapaus

14.10–15.15 Teine paralleelsessioonide plokk, kus saab valida osalemise ühel kolmest sessioonist:

IV sessioon: miks vältida ebatõhusaid tegevusi ennetuses?

Sessiooni juhivad Politsei ja Piirivalveameti ennetusteenuse omanik Gerli Grünberg, Siseministeeriumi nõunikud Nurmely Mitrahovitš ja Ain Peil ning Kelly Nurk, Lääne prefektuuri Pärnu politseijaoskonna piirkonnapolitseinik.

V sessioon: vaimse tervise toetamine kogukonnas

Vaimse tervise jätkusuutlik edendamine kogukonnas vajab mitut pead ja kaalutud otsuseid. Paralleelsessioon toob kokku erinevate kogukondade eksperdid. Arutletakse, kuidas toetada meie kõigi vaimset (aga ka füüsilist) heaolu, kuidas valitakse sekkumismeetmeid ja kust me teame, mis toimib ja mis mitte.

Sessiooni juhib Maris Vainre, Cambridge’i ülikooli aju- ja kognitiivteaduste doktorant ja Mõttekoja Praxis terviseanalüütik.

VI sessioon: vaimse tervise enesehool – digilahenduste tõenduspõhise toetamise potentsiaal

Sessioonis osalevad Anna-Kaisa Oidermaa, Peaasi.ee tegevjuht, Kadri Haljas, PhD, Triumf Health tegevjuht ja Helen Noormets, Tervise Arengu Instituudi terviseturunduse keskuse juht.

Sessiooni juhib Kadi Lubi, Tallinna Tehnikaülikooli tervisetehnoloogiate instituudi teadur ja e-tervise magistriõppe programmijuht.

15.15–15.30 Sirutuspaus

Lõpusessioon

15.30–16.20 Vaimne tervis ja tervisekäitumine

Paneelarutelus osalevad Kenn Konstabel, Tervise Arengu Instituudi vanemteadur; Katrin Mägi, PhD, Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna sporditeaduste ja füsioteraapia instituut; Ingrid Viinapuu, Telia Eesti personalidirektor ja PARE juhatuse liige.

16.20–16.30 Päeva kokkuvõte

Airi Mitendorf, Tervise Arengu Instituudi arendusjuht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles