Teadlased tuvastasid Covid-19 prognoosi halvendavad üllatavad seisundid (1)

PM Tervis
Copy
Covid-19 ohustab rohkem ka neuroloogiliste degeneratiivsete haigustega inimesi.
Covid-19 ohustab rohkem ka neuroloogiliste degeneratiivsete haigustega inimesi. Foto: Shutterstock

Oxfordi ülikooli kirjastuse poolt avaldatud artikkel ajakirjas Biology Methods & Protocols edastab, et tõenäosust Covid-19 tõttu surra suurendavad ka degeneratiivsed neuroloogilised haigused, näiteks dementsus, samuti rasked puuded.

Covid-19 puhul tõstavad kroonilised haigused raske haigestumise ja ka suremise riski. Paljud haigused suurendavad suremust, kuna need nõrgestavad immuunsüsteemi ja seetõttu tõuseb raskete infektsioonide tekke tõenäosus. Viimased võivad põhjustada lõpuks organite talitlushäireid.

Kasutades USA veteranide haiguslugudest pärinevaid diagnostilisi koode, töötasid teadlased välja uue ennustusmudeli, et hinnata surmariski Covid-19 korral. See on seni suurim uuring, mille käigus jälgiti Covid-19-ga patsiente, et prognoosida suremust.

Teadlased hõlmasid diagnostilised andmed alates 1997. aastast kuni 14 päeva enne positiivset Covid-19 testi ja seejärel võrdlesid koroonaviirushaiguse kulgu 347 220 Covid-patsiendil, keda raviti veteranide osakonnas enne 2021. aasta septembrit.

Ilmnes, et teatud haigusseisundite korral on koroonaviirushaiguse tõttu suurem tõenäosus surra. Nende hulka kuulusid degeneratiivsed neuroloogilised haigused, näiteks dementsus, ja rasked puuded. Kuna arstid ei seosta neid haigusi hingamisteede vigastuste või nõrgenenud immuunsusega, ei suuda tavapärased riskianalüüsid hõlmata tõsist ohtu selliste seisunditega patsientidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles