Arst räägib, mis aitab nohu vastu ja kellel see kauem võib kesta

PM Tervis
Copy
Nohu.
Nohu. Foto: www.freepik.com

«Nohu kestus olenemata viiruse tüübist on 4-10 päeva. Suitsetavatel inimestel võivad sümptomid kesta kauem,» nendib Viljandi haigla kõrva-, nina- ja kurguarst Marek Metsmaa.

Kui sümptomid on pikemaajalised ja/või kaasneb kõrgenenud kehatemperatuur külmavärinate ja/või valudega, on pigem tegemist gripilaadse haigestumisega, tähendab dr Metsmaa ajalehes Tervise Meeter.

Nohu tüüpilisteks sümptomiteks on arsti sõnul ninakinnisus, liigne lima tootmine ehk rinorröa. «Algul on nina eritised vesised ja selged ning seda võib olla tüütult palju. Lõpuks muutub see paksemaks, läbipaistmatuks, kollakasroheliseks ja sekreedi hulk langeb,» ütleb Metsmaa. Samuti võivad sümptomitest esineda aevastamine, vesised silmad ning teatud määral nina- ja silmade sügelus.

«Nohu sümptomite aluseks on immuunsüsteemi põhjustatud põletikuline kaskaad. Näiteks vallandab aevastamisrefleksi nina epiteeli närvvõrgustiku alanenud aktivatsioonilävi. Sarnasel viisil muutub tundlikumaks ninaneel ja rögaerituse hõlbustamiseks vallandub köha. Suurenenud lima tootmine aitab nina limaskesta pinda puhastada ja tekitada limaskesta pinnale funktsionaalse kaitsebarjääri,» selgitab Metsmaa.

Limaskesta turse ja suurenenud sekreedi hulk põhjustavad nina kaudu hingamise takistuse. Ninakinnisusega kaasneb enamasti ka lõhnataju ajutine langus.

«Nohu ravimisel on esmaseks eesmärgiks on sümptoomise leevendamine ja tüsistuste vältimine seni, kui organism ise viirusest jagu saab,» märgib arst. Paranemist soodustavad ta sõnutsi rohke vedeliku tarvitamine, C-vitamiin, seleen, tsink, Echinacea, mesi.

«Ninakinnisust leevendab ninasisesed turset alandavad aerosoolid, samuti suukaudu manustatavad turset ja vesitsust vähendavad käsimüügiravimid. Nohu algfaasis oleks mõistlik kasutada sekretsiooni pärssivaid vahendeid ning nohu leevendumisel pigem sekretsiooni parandavaid ja mukolüütilisi preparaate,» õpetab Metsmaa.

«Voodirežiim, füüsilise aktiivsuse piiramine, suitsetamisest loobumine pakuvad teatud määral sümptomite leevendust,» lisab arst.

Samuti väldib nakatunu kodune režiim just nohu algperioodis nakkuse levikut. «Antibiootikumid ei ole vajalikud, välja arvatud juhul, kui viirusnakkuse ajal tekib sekundaarne bakteriaalne infektsioon – äge bakteriaalne rinosinusiit, alumiste hingamisteede infektsioon, keskkõrvapõletik,» ütleb dr Metsmaa. 

Nina siseseid turset vähendavaid aerosoole ei ole ta sõnul mõistlik kasutada üle 5-7 päeva, kuna pikemaajaline kasutamine võib olla sõltuvust tekikav ning viia ravimindutseeritud nohu kujunemisele. Nimelt põhjustab pidev turse alandavate vahendite kasutamine nina limaskesta paksenemist ning selle leevendamiseks aina taaskasutatakse aerosoole, ehkki algne põhjus ehk nohu on ammu taandunud.

Nohu lõpu poole ninas tekkivate koorikute vastu annab arsti sõnul leevendust erinevate ninasiseste õlilahuste kasutamine. «Teiseks võimaluseks on ninaõõne loputamine isotoonilise soolalahusega või meresoola lahusega. Võib kasutada ka tavalist puhast kraanivett. Ninaloputuseks sobib nii selle jaoks spetsiaalselt loodud loputuskannud või võib ka lihtsalt paar korda päevas vett ninna tõmmata,» soovitab dr Metsmaa. Eesmärgiks on aidata ninaõõnest põletikulist sekreeti ja koorikuid eemaldada.

«Kellele tundub veega nina loputamine ületamatult ebamugav, võivad teha ka auru või kasutada õhuniisutajaid. Eesmärgiks on kuiva limaskesta niisutamine ning ninas olevate kuivanud sekreedi väljanuuskamise soodustamine,» räägib arst. Vältima peaks igasugust ninaõõne mehaanilist puhastamist. «Nina limaskesta vigastamine on pigem uueks väratiks infektsioonile. Nina vaheseina eesosas paiknev veresoonte võrgustik, mis on just lastel suhteliselt pindmine ja sõrmega ninas urgitsedes saame kasu asemel pigem ninaverejooksu,» nendib Metsmaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles