Vananemist võib tagant tõugata üllatav argine tegur (2)

PM Tervis
Copy
Vananemine, värisevad käed.
Vananemine, värisevad käed. Foto: Shutterstock

Meditsiiniajakirjas Aging US avaldatud artikli kohaselt peaks iga vananemisvastane teraapia keskenduma nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele. USA ja Hiina teadlased uurisid üksilduse, rahutu une ja õnnetu enesetunde mõju vananemistempole ja on leidnud, et see on märkimisväärne, vahendab Medical Xpress.

Kuhjuv molekulaarne kahjustus aitab kaasa vananemisega seotud haavatavuse ja haiguste tekkele. Mõnel on need molekulaarsed protsessid intensiivsemad kui teistel – seda nimetatakse tavaliselt kiirendatud vananemiseks.

Vananemistempo kiirenemist saab praegu avastada ka enne, kui selle tagajärjed avalduvad, kasutades välja töötatud vananemise digitaalseid mudeleid. Neid saab kasutada ka võimalike vananemisvastaste ravimeetodite tuletamiseks üksikisiku ja elanikkonna tasandil.

Uurimistöös kasutati varasemate uuringute käigus 11 914 Hiina täiskasvanu vere- ja biomeetriliste andmetega kontrollitud vananemistempo tuvastamise metoodikat.

Vananemise kiirenemine tuvastati inimestel, kellel oli haigusloos insult, maksa- ja kopsuhaigused, suitsetajatel ja mis kõige huvitavam, haavatavas vaimses seisundis inimestel. Lootusetuse, õnnetustunde ja üksilduse tajumine olid uuringu kohaselt seotud kõrgema bioloogilise vanusega. Muud vananemise kiirenemisega seotud tegurid olid vallalisus ja elamine maapiirkonnas (meditsiiniteenuste vähese kättesaadavuse tõttu).

Artikli autorid järeldavad, et vananemise psühholoogilist aspekti ei tohiks tähelepanuta jätta ei teadustöös ega ka praktilistes vananemisvastastes rakendustes. Stanfordi ülikooli teaduri Manuel Faria sõnul prognoosivad vaimsed ja psühhosotsiaalsed probleemid halvemat elukvaliteeti ja tervisemuresid, kuid need on tänapäevasest tervishoiukäsitlusest suures osas välja jäetud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles