Tervis oleneb valikuist

Copy
Foto: Shutterstock

Statistikaameti andmeil on hetkel Eestis keskmine eluiga 78,8 aastat: meestel 74,4 ja naistel 82,8. Võrreldes kümne aasta taguse ajaga on meeste eluiga tõusnud kolm ja pool aastat ning naiste eluiga veidi üle kahe aasta. Tervena elavad mehed 54,1 ja naised 57,6 eluaastat. Tegelikult sõltuvad eluiga ja tervena elatud aastad paljuski meie valikutest, elustiilist, liikumis- ja söömisharjumustest ning sageli ka tervishoiuteenuste kättesaadavusest ja kvaliteedist.

Tellides endale kulleriga toidu, eeldame, et selle on valmistanud diplomeeritud kokk. Arsti valikul on kriteeriumiteks tema kvalifikatsioon ja erialane kogemus. Sageli kipume tegema valikuid, kus kriitikameel jätab meid maha ja otsus tehakse n-ö seelikuraadio põhimõttel: naaber ju kiitis. Kui selline valik viib juuksurisse, pole sul peale rikutud soengu ja kulutatud raha palju rohkem kaotada, sest juuksed kasvavad tagasi. Hoopis tõsisemad võivad olla tagajärjed, kui valik puudutab tervist. Hea näitena sobib siia tuua ettevõtlike inimeste loodud massaažisalongid, mida kerkib Eestimaal nagu seeni peale vihma. Massaažiteenuste osutamine on Eestis riiklikult reguleerimata, seega vastutab tagajärgede eest klient ise. Kui selline teenus peaks kaasa tooma tervise halvenemise või isegi surma, on süüdi kliendi rumal valik. Juuksurite eeskujul on Eestis sisse seatud ekspress-massaažisalongid, kuhu värvatakse just n-ö spetsialiste, keda naljalt mujale tööle ei võeta. Paljud firmad püüavad pakkuda Bolti ja Wolti eeskujul massaaži koduteenust, kuid ka seal on esikohal massööri valiku tegemisel raha, mitte kvalifikatsioon.

Miks on need suundumused ohtlikud?

Oskuslikult tehtud massaaž võib olla suurepärane vahend toetada organismi füsioloogilisi protsesse ja aidata kaasa elukvaliteedile, mille näitajateks on tervelt elatud aastad. Valikute tegemisel tuleb olla kriitiline ja mitte lasta end petta isehakanud massööri heade käte kiidulaulust. Head käed on alati suhteline mõiste, sest kõik käed on kellegi jaoks head. Need isehakanud käed võivad teha tervisele korvamatut kahju. Eespool toodud juuksuri näide töö tulemusest on peeglist kohe nähtav, aga massööri töö tulemused on peidetud organismi ja avalduvad enamasti tunduvalt hiljem – muidugi juhul, kui teid mingite kaelamanipulatsioonide või muude tehnikatega kohe vigaseks ei tehtud.

Käies regulaarselt massaažis oma ala professionaali juures, hoolitsetakse teie keha eest kindlasti hästi.

Massöör näeb massaaži käigus valdavat osa teie kehast. Haritud massööril on vajalik ettevalmistus ja kompetents, et tunda visuaalsel vaatlusel ära ja pöörata tähelepanu muutustele kliendi kehal. Selline oskus annab võimaluse soovitusteks pöörduda õigel ajal perearsti või mõne muu spetsialisti poole. Samuti oskab kvalifitseeritud massöör ära tunda ja testida kõrvalekaldeid liigeste ning lihaste töös. Siia sobiks suurepäraselt võrdlus aastaid sõitnud autoga, mis tänu oskuslikule ja südamega tehtud hooldustele jätkab töötamist endise tarmukusega. Inimese keha on hinge kodu ja teatavasti on korras kodu üks komponente, mis tagab normaalse ja rõõmsa elukeskkonna ning palju tervena elatud aastaid.

Kuidas teha tarku valikuid?

Seelikuraadio asemel mängige veidi detektiivi ja tehke taustakontroll. Haritud ja kompetentsel massööril on ette näidata kooli lõputunnistus ja paljudel ka kutsetunnistus.

Selgust aitab tuua EML-i kodulehekülg ja SA Kutsekoda koduleht, kust on leitav kutseregister.

Artikkel sarjast: Eesti Massööride Liit soovitab

Copy
Tagasi üles