B1-vitamiini puuduse vältimiseks tuleb süüa väga mitmekesiselt

Wörwag Pharma
Copy
Foto: Shutterstock

Kestev kurnatus, mälu nõrgenemine, närvilisus, emotsionaalne labiilsus või kordinatsioonihäired võivad osutada vitamiini B1 puudusele. Selle vitamiini päevase vajaliku koguse saamiseks ei piisa paarist heast toiduallikast, süüa tuleb väga mitmekesiselt.

B1-vitamiinil on organismis oluline roll süsivesikute ja osade aminohapete ainevahetuses, selle vaegus häirib süsivesikute ja energia ainevahetust. Eriti on B1 vitamiini puudusest mõjutatud lihased (ka süda), närvid, aju, veresooned. See vitamiin toetab aju tööd ning on oluline kõrge vaimse pingega perioodidel. Inimorganism B1 vesilahutuvat vitamiini ise ei tekita.

Mis viitab B1 puudusele?

B1-vitamiini puudusele võivad osutada kestev kurnatus, mälu nõrgenemine, närvilisus, emotsionaalne labiilsus või kordinatsioonihäired. See võib avalduda ka südamekloppimisena, säärelihase krampide ja käte või jalgade suremisena. Kui kätes või jalgades on „sipelgate jooksmise” tunne, või esineb labajalgade valu ja säärelihaste krambid, siis selle põhjuseks võivad olla kahjulike ainevahetusproduktide kuhjumine, mis tekitavad veresoonte ja perifeersete närvide kahjustuse. Kõige sagedamini esinevad need nähud siis, kui olla pikemat aega sundasendis (nt autot juhtides), aga ka öösel ja puhates. Need ebameeldivad nähud võivad olla põhjustatud vitamiin B1 ehk tiamiini puudusest.

Kuna vitamiin B1 osaleb ka soolemotoorika tagamises ja maohappe tootmises, võivad selle vitamiini puudusel tekkida seedimisraskused, kõhukinnisus või raskustunne kõhus.

Millest tekib B1puudus?

Inimese kehas on kuni 30 mg tiamiini. Ebaadekvaatse toitumise või vitamiini suurenenud kulutamise korral tekib varude tühjenemine umbes 20 päevaga.

Organismi vajadus tiamiini ehk vitamiin B1 järele suureneb rasketest haigustest taastumise perioodil ning paastumise, range dieedi või salenemiskuuride tagajärjel. Ka loomulik vananemine tekitab olukorra, kus organismis tekib selle vitamiini puudujääk.

B1 puudus kaasneb mitmete krooniliste haigustega, nagu näiteks suhkurtõbi. Diabeedihaige organism vajab tavapärasest rohkem B1-vitamiini, et tulla toime veresuhkru taseme ohjamisega ja oksüdatiivse stressiga. Olukorrad, kus B1 vitamiini peaks oskuslikult juurde manustama on ka rohke alkoholi tarvitamine, sage suitsetamine, väga rohke kohvi joomine, mao alahappesus, närvi-lihase probleemid, diureetikumi kasutamine.

Vitaminipuuduse sümptomid

Vitamiinipuuduse varaste sümptomite hulka võivad kuuluda anoreksia, kaalulangus, vaimsed muutused ja lihasnõrkus, viitab Tervise Arengu Instituut.

Ka liigne alkoholitarbimine, ka paar klaasikest igal õhtul, võib negatiivselt mõjutada organismi varustatust B1 vitamiiniga.

Lastel ilmnevad tiamiinipuuduse sümptomid kiiremini, on üldiselt raskemad ja võivad viia südamepuudulikkuseni.

Vitamiini pikemaajaline puudujääk põhjustab haigust nimega beri-beri. Täiskasvanutel hõlmavad selle sümptomid perifeerse närvisüsteemi ja südame talitlushäireid.

B1-vitamiini puudust soodustab rafineeritud toiduainete kasutamine, seega kasutage täisteratooteid, sest need sisaldavad antud vitamiini tavatoodetest rohkem.

Parimad B1 allikad

B1-vitamiini päevase vajaliku koguse saamiseks ei piisa paarist heast allikast, süüa tuleb väga mitmekesiselt. Parimateks B1-vitamiini allikateks on seemned (nt, lina-, seesami- ja päevalilleseemned), pähklid (nt makadaamia-, maa-, pekani- ja parapähklid), nisuidud, pärm, sealiha, pudruhelbed, täisterapasta, täistera- ja seemneleivad, rupskid (keel, neerud, maks), linnuliha, täisterariis, lõhe, kaunviljad.

Et olla tervisele kasulik, peab toiduaine 100 grammis olema B1 vitamiini päeva vajadusest vähemalt 15% ja see peab olema inimorganismile kättesaadav.

Toiduained, mis vastavad nendele kahele reeglile on hirss, kaerahelbed, tatar, pähklid, uba, hernes, läätsed, muna, liha, sibul. Meeles peab ka pidama, et toiduainete termiline töötlemine kahandab olulisel määral tiamiini sisaldust toidus.

Kolmes inimorganismi ülitähtsas energiatootmise superkompleksis töötab B1 küll käsikäes mitme teise B-grupi vitamiiniga, kuid on just see, mis alustab esimese reaktsiooniga kogu superkompleksi tööd. Seega ei tohiks organismis olla vähimatki B1 defitsiiti.

Benfotiamiin on vitamiin B1 rasvlahustuv analoog

Foto: Wörwag Pharma

Ainuke Eestis retseptivabalt müüdav benfotiamiini sisaldav ravim on Benfogamma 50mg (benfotiamiin), millel on laialdane positiivne kasutuskogemus.

Vesilahustuva vitamiin B1 puuduseks on imendumine väikestes kogustes. Suuremate annuste B1-vitamiini manustamisel laguneb ta sooles ja viiakse organismist välja.

Benfotiamiin seevastu imendub tänu rasvlahustuvusele hästi ning kantakse tsirkuleeriva verega rakkudesse. Benfotiamiin pidurdab erinevate kahjulike ainevahetusproduktide kuhjumist, organismi seisund paraneb ja vitamiinipuuduse nähud kaovad.

Ilma retseptita on apteegist võimalik osta benfotiamiini sisaldavat käsimüügiravimit nimega Benfogamma 50mg (benfotiamiin). Ööpäevas võetakse, sõltuvalt tiamiinipuuduse nähtude raskusest, 1-3 tabletti. Toime saavutamiseks tuleb benfotiamiini võtta vähemalt 2 kuud järjest.

Rohkem tooteid leiad siit.

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise või ravimi kõrvaltoimete tekkimise korral pidage nõu arsti või apteekriga.

Copy
Tagasi üles