Miks on rauapuudus nii tavaline, keda see ohustab ning kuidas organism rauapuuduse korral kannatab?

, Nôgel asutaja
Copy
Foto: Nôgel

Alustame sellega, et mis see rauapuudus üldse on. Rauapuudus, nagu nimigi ütleb, on olukord, kus organismis on liiga vähe rauda. Rauapuudusaneemia on aga rauapuuduse tõttu tekkiv aneemia ehk olukord, kus inimese veres on normaalsest vähem punavereliblesid või punaverelibledes sisaldub normaalsest vähem hemoglobiini. Kindlasti on paljud naised kokku puutunud madala hemoglobiini väärtusega ning arst on soovitanud teha rauakuur.

Kas meil kõigil on rauapuuduse korral sümptomid? Ei ja jah. Tegelikult paljudel meist on, aga me lihtsalt ei oska neid rauapuudusega seostada. Osadel inimestel on mitmeid kroonilisi haiguseid ning rauapuuduse sümptomid kattuvad ka paljude teiste haiguste sümptomitega. Toome siinkohal välja kõige tavalisemad sümptomid: väsimus ja jõuetus, kahvatu nahk, isutus, õhupuudustunne, südamepekslemine, pearinglus, ärrituvus, lõhed suunurkades, haprad küüned ja juuksed, imelikud isud (nt vajadus süüa jääd, kriiti või tsementi). Sümptomeid on erinevaid ja alati ei tähenda teatud sümptom, et inimesel esineb just rauapuudus. Inimesed on erinevad ning osadel inimestel ei esine mingeid sümptomeid, teised aga tunnevad väsimuse märke, kui rauavarud on tühjenenud. Seega ei saa rauapuudust vaid sümptomite põhjal diagnoosida. Näiteks jaksavad väikelapsed igapäevategevustega toime tulla ka hemoglobiini väärtuse korral alla 50 g/l – olukorras, kus rauapuudusaneemia juba koormab südametööd ja vereringlust ning põhjustab kiiremat pulssi.

Foto: Nôgel

Kuidas rauapuudust diagnoositakse? Rauapuudust võib täiskasvanutel ja lastel diagnoosida ferritiini väärtustega <30 μg/l, kuigi laborite referentsväärtuste alampiir on tavaliselt olenevalt inimese vanusest 10 μg/l kandis. Ferritiini tase võiks olla aga vähemalt 50 μg/l ning kroonilisi haiguseid põdevatel üle 100 μg/l. Et teada saada, mis on meie normaalne hemoglobiin kui rauavarud on piisavalt täitunud võiks ferritiin olla seal 50 μg/l kandis. See on meie niiöelda oma hemoglobiini väärtus, mis meil igaühel on natuke erinev.

Keda ohustab rauapuudus kõige rohkem?

Rauapuudus ohustab kõige rohkem viljakas eas naisi (menstruatsioon, raud väljub vere kaudu), rasedaid ja imetavaid naisi (suurenenud rauavajadus), eakaid (ükskülgne toitumine, kroonilised haigused) ja lapsi (suurenenud rauavajadus, lehmapiimatoodete rohke tarbimine). Inimestel, kes kipuvad piimatoodetega liialdama, on oht rauapuuduse tekkeks suurem, sest kaltsium ja ka lehmapiimavalk vähendavad raua imendumist. Rauapuudusaneemia kujuneb välja samm-sammult: kõigepealt vähenevad organismi rauavarud ehk langeb ferritiini tase ning alles peale seda võib välja kujuneda aneemia. Hemoglobiini langus on tavaliselt juba pikka aega kestnud rauapuuduse märgiks.

Rauapuuduse korral kasutatakse tavaliselt käsimüügi raua toidulisandeid, millest Nôgel on Eesti juhtiv kodumaine raua toidulisandite välja arendaja. Nôgeli rauatooted on saadaval kõikides Eesti apteekides ning leidnud koha Eesti apteekrite, meditsiinipersonali ja muidugi meie klientide südames.

Copy
Tagasi üles