D-vitamiini on vaja juurde võtta oktoobrist aprillini

sinuteek.ee
Copy
Foto: sinuteek.ee

Sügis-talvisel perioodil tõuseb D-vitamiini vajadus, kuna päikest on aina vähem. Päikese olemasolu on seotud D-vitamiiniga lihtsal moel -nahk toodab päikese käes viibides D-vitamiini ja sellepärast tuntakse seda ka kui "päikesevitamiini". Teadupärast sügisel langeb Eestis päikese hulk drastiliselt ja sellega koos ka keha vitamiinivarud.

Tartu Ülikooli teadlaste läbiviidud uuringu kohaselt kannatab eestlastest lausa 80% D-vitamiini puuduse käes ning D-vitamiini on soovitatav võtta eestlastel lisaks kõikidel kuudel, mille sees on r-täht. Päikeselistelt maadelt saabudes või peale ilusat Eesti suve püsib D-vitamiini arvestatav tase veres ainult 3–4 nädalat. Antud vitamiin aitab kaasa immuunsüsteemi ning lihaste, sealhulgas ka südamelihase normaalsele talitusele ja aitab stabiilseerida närvisüsteemi ja vererõhu normaalset taset. Pideva D-vitamiini vaeguse korral võib lastel areneda välja rahhiit ehk luu ainevahetushaigus ning täiskasvanutel osteomalaatsia ehk luuvalu ja lihasnõrkus. Eestis on osteoporoos ehk luuhõrenemine levinud probleem ning see tuleneb samuti D-vitamiini puudusest.

Vitamiinipuudus võib väljenduda mitut moodi, näiteks väsimuse, luu- ja lihasvalude, unisuse, lihasnõrkuse ja kõrgema vererõhu näol. Õnneks on võimalik D-vitamiini toidu ning toidulisanditega edukalt juurde saada. Tuleks süüa muna, maksa ning rasvast kala -näiteks lõhe, angerjat, kilu ja heeringat ning kalamarja. Eelistada tuleks vabalt veekogudes kasvanud kalu, kes saavad vajalikud vitamiinid kätte vetikaid süües. Kasvanduses toidetakse kalu erinevate toitesegudega ning nende toiteväärtus on madalam.

SINUTEEK ilu- ja tervisekaubamajast leiad kõik vajalikud tooted terve pere ilu ja tervise hoidmiseks! Laia valiku vitamiine ja toidulisandeid, kosmeetikat, tooteid lastele, lisaks suure valiku gluteenivaba toitu. Värskelt e-poodi jõudnud Nordvit D-vitamiinid on ideaalseks kaaslaseks praegusel perioodil, toetades keha vajaliku vitamiinikogusega.

Et tervis oleks tugev ning suudaks külmetushaigustele vastu hakata, tuleks lisaks D-vitamiinile juurde võtta ka teisi immuunsüsteemi toetavaid vitamiine ja mineraalaineid. C-vitamiin, oomega-3 rasvhapped, seleen, foolhape, magneesium ning B-vitamiinid, mis kõik osalevad tugeva immuunsüsteemi tagamisel. Kuna immuunsüsteem ning mikrobioom on omavahel tugevalt seotud, soovitatakse lisaks vastavalt vajadusele teha kuur ka probiootikumidega. Kõikidel nendel teemadel saad rohkem lugeda Sinuteek blogist.

Foto: sinuteek.ee

D-vitmiine on palju erinevaid, raskekujulise vitamiinivaeguse või haigusperioodi ajal soovitatakse võtta 4000 IU, kerge vaeguse korral 2000 IU ning normaalse taseme korral 1200IU ehk 30 mikrogrammi. D-vitamiin on rasvlahustuv ning seetõttu imendub vitamiin koos õliga organismis kõige paremini.

D-vitamiinil on suur roll meie organismis, kuna see aitab täita tähtsaid ülesandeid:

● osaleb kaltsiumi ja fosfori ainevahetuse regulatsioonis, mis aitab säilitada tugevad luud ja hambad;

● suurendab immuunsüsteemi töös vastupanuvõimet infektsioonidele;

● tagab normaalse ainevahetuse, stabiilse närvisüsteemi;

● säilitab vererõhu taset ja hoiab stabiilsena südametöö ja hoiab korras lihaste, sh südamelihase tegevuse.

Foto: sinuteek.ee

Sinuteekis on tasuta transport pakiautomaati alates 15€ tellimusest ning koju saad tasuta tellida juba alates 35€ tellimusest! See kuu on sooduses lai valik d-vitamiine, kõik leiavad endale sobiva!

Kasutades e-poes sooduskoodi D-vitamiin, saate kingituseks Schär Soft Waffles gluteenivabad vahvlid, väärtusega 3,55€!

Copy
Tagasi üles