Maarjaohakas kaitseb ja taastab maksarakke

Wörwag Pharma
Copy
Foto: Shutterstock

Maksa ülesandeks on täita mitmeid erinevaid funktsioone, mis tagavad organismi töö ühtses rütmis. Kui maksa tervis on mingil põhjusel halvenenud, ei anna organism esialgu nendest muudatustest teada.

Maksa kaitsmiseks tuleks vältida rasvast, suitsutatud, soolaseid, vürtsikaid ja kaloririkast toitu, samuti alkoholi ja suitsetamist. Nende ravimite kasutamisel, mille lühitutvustuses on märgitud nende negatiivne toime maksale, pea enne nende võtmist nõu arstiga.

Maksarakud taastuvad

Hea on see, et maksarakud on võimelised taastuma. Maksarakkude uuenemisprotsessi toetuseks on olemas tõhus ravimtaim maarjaohakas (silybum marianum), milles sisalduv toimeaine silümariin on kasutuses nii toidulisandites kui ka ravimites.

Maarjaohaka vilju kasutati raviks juba antiikajal (raviti maksa- ja sapipõiehaigusi, melanhooliat). Hiljem hakati seda kasutama mao- ja putukahammustuste vastu, samuti seene- või alkoholimürgistuse korral.

Silümariini põhifunktsioonid

Maarjaohaka seemnetes olev silümariin on aine, mis kaitseb maksa aktiivselt. See muudab maksaraku välismembraani struktuuri sellisel määral, et toksiinid ei saa raku sisse tungida.

Silümariin stabiliseerib maksa rakumembraane ja kaitseb maksarakke kahjulike mõjude eest (toimub ka maksa puhastamine), stimuleerib maksarakkude ainevahtust ja taastab maksarakke.

Silümariin soodustab valgusünteesi ja uute maksarakkude teket. See aeglustab põletikku põhjustavate ainete kuhjumist organismis.

See parandab üldist tervist, toote kasutajatel vähenevad seedesüsteemi häiretega seotud kaebused.

Peenralt korjatud tee ei ole „maksatee“

Maarjaohakas on pärit lõunapoolsest Euroopast, kuid kasvab ka Eestis.

Vees silümariin ei lahustu, seetõttu peenralt korjatud ohaka tee ei ole "maksatee". Silümariini mõju oleneb selle kogusest. Tihti arvatakse, et kõik, mis on õlis, on hästi looduslik ja hea, kuid paraku õlis on silümariini ~1-3%, nii läheks sissevõetav kogus väga suureks, et sellest maksale kasu oleks. Kuna tegemist on ravimtaimega, siis silümariini kogus kõigub väga palju, sõltudes kasvukohast, kliimast jne. Seetõttu on kõige mõistlikum kasutada kontrollitud tingimustes tööstuslikult valmistatud preparaate.

Foto: Wörwag Pharma

Toidulisand Lagosa 150 mg – kuidas ja kui palju võtta

Üks Lagosa õhukese polümeerikattega tablett sisaldab 240 mg maarjaohaka viljade kuivekstrakti (Silybi mariani fructus), mis vastab 150 mg silümariinile (Silymarinum).

Täiskasvanutele on hea kui võtta üks Lagosa tablett üks kord päevas. Enne kasutamist pidage nõu oma perearstiga.

Rohkem infot leiad siit.

Copy
Tagasi üles