Eestis vaktsineeritakse ahvirõugete vastu neljas haiglas

PM Tervis
Copy
Ahvirõuged. Pilt on illustratiivne.
Ahvirõuged. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Terviseameti hinnangul jätkub 1400 doosist rõugevaktsiinist praegu meie hetkevajaduse katmiseks. Vaktsineerimist teostavad neli haiglat ja vaktsiini on juba saanud neli inimest, kirjutab Med24.

Terviseameti nakkushaiguste osakonna peaspetsialist Kerli Reintamm ütles, et ahvirõugete vastast vaktsineerimist teostavad Pärnu Haigla, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikum ja Ida-Viru Keskhaigla. «Esimesed vaktsiinidoosid Eestis on juba manustatud – hetkel on vaktsiini saanud neli inimest,» lisas ta.

Eestile augustis annetatud 1400 doosi on praegust epidemioloogilist olukorda arvestades piisav hetkevajaduse katmiseks, nentis Reintamm. Lähiajal täiendavaid tarneid planeeritud ei ole.

Ahvirõugete vastaseks vaktsineerimiseks kasutatakse rõugevaktsiini JYNNEOS. 

Eestis on hetkeseisuga diagnoositud ahvirõuged 11 inimesel. Euroopa regioonis on 28. septembri 2022 seisuga tuvastatud üle 24 000 ahvirõugete juhu, neist enim Hispaanias (üle 7000). Üle maailma on Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel tuvastatud 21. septembri 2022 seisuga enam kui 61 000 ahvirõugete juhtu.

Ahvirõugete vastase vaktsiiniga vaktsineeritakse Eestis peamiselt nakatunute lähikontaktseid või nakkusohtlike materjalidega kokku puutunud tervishoiutöötajaid. Vaktsineerimine on vaktsineerimise sihtrühma kuuluvatele inimestele tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles