Vaimne heaolu veebirakenduse toel

Copy
Foto: HeBA kliinik

Kui sa tunned, et sinu vaimse heaoluga pole nii nagu tahaks, siis otsi julgelt abi. Möödanikuks on saamas aeg, mil vaimse tervisega tegelemine oli häbiasi. Veelgi enam – hooliv tööandja aitab oma töötajatel nende vaimse tervise eest hoolt kanda. Tööandjaid ja töötajaid toetab seejuures HeBA kliinik.

Lühiajalised muutused emotsioonides on normaalsed, tavaliselt on need seotud mõne kindla olukorraga ning üldjuhul mööduvad lühema aja jooksul. Kindel märk, et midagi on valesti, on igapäevaelu segavad muutused mõtlemises, tunnetes või käitumises, mida märkad ise või märkavad sinu lähedased. Arvesta, et isegi sarnased vaimse tervisega seotud probleemid võivad inimesi mõjutada erineval viisil.

HeBA.One - sinu heaolu toetaja

Uue lähenemisena oma vaimse heaolu parandamiseks on HeBA kliinikul välja töötatud spetsiaalne programm - HeBA.One. Tööandjal on võimalik osta oma töötajatele ligipääs veebirakendusele, mille abil saab iga töötaja soovi korral analüüsida oma vaimse tervise seisundit, mille põhjal koostatakse talle isikupärastatud ja motiveeriv vaimse heaolu arendamise tegevuskava.

Foto: HeBA kliinik

Kui sinu tööandjal on HeBA kliinikuga koostöökokkulepe, siis saad sa HeBA.One veebirakenduses täita oma vaimset tervist ja heaolu mõõtva küsimustiku, mille tulemusel selgub millest just sulle hea vaimse tervise saavutamiseks abi võiks olla. Seejärel on sul võimalus koostada sulle sobiv lahendus - Minu Vaimse Heaolu Plaan -, mis koosneb erinevatest soovitustest ja konkreetsetest tegevustest, mida saad oma igapäevaelus rakendada.

Sellele järgneva kolme kuu jooksul antakse sulle motiveerivat toetust sinu plaani elluviimisel. Aktiivne kaasamine on kohandatud vastavalt sinu ootustele ja vajadustele. Juhul kui sa soovid spetsialistiga - coach, terapeut või nõustaja - suhelda, siis on see võimalik. Kui sa seda ei soovi ja arvad, et sulle piisab väikesest “müksust” kord-paar nädalas, siis saab valida selle variandi. Sel moel aitab HeBA kliinik sul läbi praktiliste tegevuste viia oma vaimne tervis paremasse seisu. Selliseid programme saab läbida iseseisvalt või koos spetsialistiga korduvalt, suurendades nii järk-järgult oma vaimset heaolu.

HeBA.One on sobiv lahendus seisundite korral, mis ei vaja veel ravi, kuid on muutunud juba häirivaks või kui sul on tekkinud soov ennast kaitsta tõsiste vaimse tervise probleemide tekkimise vastu. Tõsisemate vaimse tervise probleemide korral on samuti olemas tõhus abi.

Foto: HeBA kliinik

Vaimse tervise õde - kiire ja mitmekülgne nõuandja

Alati, kui sul tekib soov nõu pidada või tunne, et vajaksid abi aga ei tea, kust alustada, tasub pöörduda HeBA vaimse tervise õe poole. Varajane sekkumine aitab vähendada vaimse tervise probleemide välja kujunemist või süvenemist. Õigeaegne abi võib aga rasket haigust edasi lükata või üldse ära hoida.

Vaimse tervise õde on vaimse tervise ja heaolu küsimustele spetsialiseerunud ja eriväljaõppe läbinud õendustöötaja, kes aitab välja selgitada probleemide olemust ja rakendab esmaseid abivõtteid. Samuti aitab ta jõuda õige spetsialistini (psühholoog, terapeut, psühhiaater, kogemusnõustaja või coach), kes konkreetset inimest kõige paremini võiks aidata. Fookus on probleemide ennetamisel ja varasel avastamisel. Näiteks, depressiooni, ärevuse või muu vaimse tervise häirega inimesed jõuavad sujuvalt edasi vaimse tervise spetsialisti vastuvõtule.

Vaimse tervise õde oskab anda ka juhiseid stressiga toimetulekuks, ärevuse ja pingete leevendamiseks ning õpetada erinevaid hingamisharjutusi ja lõdvestustehnikad. Ta nõustab klienti ka uneprobleemide korral, motiveerib ja toetab teda raviteekonnal.

HeBA vaimse tervise õde teeb tihedat koostööd tööpsühholoogidega, et toetada just tööga seotud olukordadega paremat toimetulekut. Vajadusel leitakse sobiv lahendus koostöös pere- või töötervishoiuarsti, psühhiaatri või psühholoogiga.

Foto: HeBA kliinik

Lai spetsialistide võrgustik

HeBA kliinik teeb koostööd paljude erinevate vaimse tervise teenuseid pakkuvate asutuste ja spetsialistidega Eestis. Nii tagatakse laiapõhjaline abi vastavalt spetsialisti valdkonnale ja spetsiifikale (näiteks kliinilised ja tööpsühholoogid, psühhiaatrid, erinevad terapeudid, kogemusnõustajad, vaimse tervise õed jt spetsialistid).

Ka HeBA.One platvormil saavad oma teenuseid pakkuda kõik sertifitseeritud vaimse tervise spetsialistid, kes soovivad oma teenusega jõuda just nende profiilile vastavate klientideni. HeBA kliiniku ainsaks kriteeriumiks partnerite valikul on see, et nende tegevuspraktika oleks tõenduspõhine ja teenuseosutaja professionaalide poolt tunnustatud.

Võrgustikupõhine lähenemine tagab selle, et HeBA kliinik saab pakkuda suuremat spetsialistide valikut kui teised, ükskõik kas lähtuda siis probleemist, elukohast, keelest või isikuomadustest. Ainukeseks kriteeriumiks on teenuse kõrge kvaliteet - et kliendid saaksid just neile parima võimaliku abi.

Foto: HeBA kliinik

Tööandja kui koostööpartner

Töötajate vaimne heaolu saavutatakse üksnes siis, kui töötaja teeb tegevusi, mis tema võimuses ja tööandja toetab seda hea vaimse tervise kultuuri loomisega. On rida tegevusi, mida saab teha üksnes tööandja - oma töötajate regulaarne vaimse tervise monitooring ja psühhosotsiaalsete riskide hindamine koos analüüsil põhineva tegevuskava rakendamisega.

HeBA kliiniku poole pöördub järjest sagedamini tööandjaid, kes hoolivad oma töötajate vaimsest tervisest ja otsivad selleks omale tervisepartnerit. Sageli jõutakse koostööni ka töötajate vahendusel, kes vihjavad tööandjale või siis kliinikule, et ettevõte võiks kasutada kaasaegset lähenemist vaimse heaolu arendamisel.

Samal ajal lähtuvad kliinik ja tema partnerid alati põhimõttest, et vaimne tervis on eeskätt privaatne suhe inimese ja teda toetava spetsialisti vahel. Otsuse, kas sa näiteks tööga seotud probleemidest räägid oma tööandjale või mitte, teed sina ise.

Tööandjale antakse kliiniku poolt anonüümset ja kogu ettevõtte analüüsil põhinevat tagasisidet ning soovitusi selle kohta, mida konkreetset saab ta teha hea vaimse tervise kultuuri arendamisel oma ettevõttes.

HeBA teenuste eest tasub reeglina tööandja ning järjest sagedamini ka eratervisekindlustus, haiguste ravi eest ka Haigekassa. Loodetavasti jõuab ka HeBA.One ennetusteenus varsti Haigekassa hinnakirja.

Mida tähendab HeBA?

HeBA on sündinud lühendina lausest Health for Business using Analytics ehk terved töötajad ettevõttes, kasutades selleks analüüsi ja andmeid. Juhuslikult tähendab ‘heba’ araabia keeles ka tingimusteta antud kingitust. Aga eks hea tervis seda ju ongi.

Copy
Tagasi üles