Armastuse ja rõõmuhormoon taastab südamelihase infarktist

, ajakirjanik
Copy
Foto: Gordon Johnson, Pixabay

Teadlased avastasid, et oksütotsiin, mida sageli nimetatakse armastuse ja rõõmu hormooniks, võib aidata infarktist kahjustatud südameid tervendada.

Oksütotsiin on hästi tuntud kui sotsiaalsete sidemete edendaja ja meeldivate tunnete tekitaja. See hormoon mängib olulist rolli seksis, kunstis ja ka treeningust saadava naudingu puhul. Kuid hormoonil on veel palju muid funktsioone, näiteks laktatsiooni ja emaka kontraktsioonide reguleerimine naistel ning ejakulatsiooni, sperma transpordi ja testosterooni tootmise reguleerimine meestel. Lisaks alandab oksütotsiin vererõhku ning on põletikuvastase ja antioksüdantse toimega.  

Michigani ülikooli teadlased avastasid, et sebrakala ja inimese rakukultuurides on oksütotsiinil veel üks ootamatu funktsioon: see stimuleerib südame väliskihist (epikardist) pärinevaid tüvirakke migreeruma selle keskmisesse kihti (müokardi) ja muunduma seal  kardiomüotsüütideks ehk südame lihasrakkudeks, mis tekitavadki südame kokkutõmbeid. Seda avastust saab kasutada inimese südame töövõime taastumiseks pärast infarkti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles