Uus viis trombide vältimiseks ilma verejooksu riski suurendamata

, ajakirjanik
Copy
Foto: Narupon Promvichai, Pixabay

Clevelandi ülikoolihaiglate ja Case Western Reserve'i ülikooli teadlaste väljatöötatud nanoosakeste teraapia on suunatud üliaktiivsetele neutrofiilidele ehk teatud tüüpi valgelibledele, et vältida peaaegu igat tüüpi verehüübeid, suurendamata samal ajal verejooksu riski. Ajakirjas Science Translational Medicine avaldatud katsetulemused võivad viia ohutumate viisideni verehüüvete riskiga patsientide ravimiseks. 

"Näitame esimest korda, et neutrofiilid on nii arteriaalse kui ka venoosse tromboosi peamised tegurid. Ja kui sihite neutrofiile, ei suurenda te veritsusriski, vaid vähendate ainult hüübimisriski," ütles uuringu juhtiv autor, ülikoolihaiglate vähikeskuse hematoloog/onkoloog Lalitha Nayak.

Ajalooliselt on arteriaalset ja venoosset tromboosi peetud erinevateks molekulaarseteks sündmusteks, mis nõuavad erinevat ravi. Arteriaalset tromboosi (arteri tromb), mis võib põhjustada südameinfarkti või insulti, ravitakse tavaliselt trombotsüütide "kleepumist" tõkestavate ainetega nagu aspiriin, samal ajal kui antikoagulante ehk nn verevedeldajaid kasutatakse veenitromboosi (veenide trombi) raviks, mis põhjustavad valu või turset jalgades või trombide teket kopsudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles