Magneesium võib leevendada levinud häiret

PM Tervis
Copy
Veeklaas. Foto illustratiivne.
Veeklaas. Foto illustratiivne. Foto: Daria Shevtsova / Pexels

Kui migreeni esineb kuu jooksul neli episoodi või enam, tuleks hakata tegema ennetavat ravi, nendib neuroloog Toomas Toomsoo.

Ennetava ravi valik sõltub väga palju soost, vanusest, millised teised kaasuvad haigused esinevad ning millega neid ravitakse, rääkis neuroloog ajalehes Tervise Meeter. Migreeni on palju noortel naistel, kes on sünnitamise eas, ja nende puhul on ravivõtted mõnevõrra teised, kui näiteks sünnitanud naistel või nendel, kes ei kavatse sünnitada,» lisab dr Toomsoo.

Kroonilise migreeni korral valutab pea 15 ja enam päeva kuus. Kaheksa neist on migreenid, ülejäänud võivad olla ka pingetüüpi peavalud, ütleb Toomsoo. «See on tõeline väljakutse – praktiliselt üle päeva valutab pea ja inimene hakkab võtma ravimeid, millest areneb välja ravimsõltuv peavalu. See on must ring, millest väljatulek on väga keeruline, sest ei aita see, kui arstid kirjutavad ravimeid juurde. Sel juhul tuleb teha hoopis otsus, et kõik ravimid tuleb lõpetada päevapealt. See on raske periood, mis võib kesta nädala kuni kolm. Arstid teavad, mida niisugusel puhul kasutatakse. Siin tuleb mängu ka mõnikord magneesium, mis stabiliseerib rakku, on rahustava iseloomuga,» räägib neuroloog.

Ameerika peavaluassotsiatsioon võttis Toomsoo sõnul ligi kümne aasta eest vastu ravijuhendi, kus öeldakse, et magneesiumi olulisus migreenide ravis ei ole A-klassi tõestusega, aga et sellest võib migreenipatsientidele kasu olla.

«Arstina võin öelda, et vau-efekti ma magneesiumist näinud ei ole, aga peame ka arvestama, kuidas seda kasutatakse. Veres võib magneesiumitase olla normis, aga rakus mitte. Peab võtma kas tavapäraseid või siis kõrgemaid annuseid – toimiv doos peaks olema 400–600 mg päevas. Mõnikord kasutame magneesiumit ka veeni süstituna, mis annab kõige parema efekti,» märgib arst.

Magneesiumil on erinevaid keemilisi vorme — magneesiumoksiid, magneesiumsulfaat, magneesiumtsitraat. «Nimetatud käsimüügis saadava magneesiumi vormid on sellised, mis tõstavad veres magneesiumi kontsentratsiooni, aga ei jõua väga hästi ajju ega rakku. See võib olla põhjus, miks praktilises elus magneesiumist vau-efekti ei saa. Seetõttu on välja töötatud uus magneesiumi ravimvorm, nimeks magneesium L threonaat. See läbib aju-verebarjääri ehk sel on suu kaudu võetuna reaalselt ka võime ajju jõuda,» selgitab Toomsoo. Apteegis seda ei müüda, küll aga mõnes tervisekaupluses. Inglismaal kasutavad migreenispetsialistid Toomsoo sõnul magneesium L threonaati laialdaselt.

«Magneesium on hästi talutav, sobib hästi menstruaalmigreenide korral ja ka raseduse ajal võtmiseks,» ütleb Toomsoo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles