UURING Kas antidepressantide kasutamine raseduse ajal kahjustab lapse arengut?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Rasedad emad, kes võtavad antidepressante, ei pea muretsema, sest ravim ei kahjusta nende lapse käitumuslikku või kognitiivset närvisüsteemi arengut, leiti uues uuringus.

Antidepressantide kasutamine raseduse ajal ei olnud seotud autismi, tähelepanupuudulikkuse ja hüperaktiivsuse häire (ADHD), käitumishäirete, kõnearengu, keele-, õppimis- ja koordinatsioonihäirete ega intellektipuudega, selgus uuringust, milles osales üle 145 000 naise ja nende laste Ameerika Ühendriikides, edastab CNN Health

Osalejaid jälgiti kuni 14 aastat. 

«Naised ja tervishoiutöötajad on sageli mures antidepressantide võtmise pärast raseduse ajal ning mõnikord otsustavad nad ravimite võtmise järsku katkestada, niipea kui rasedus on teada,» rääkis Londoni King's College’i psühhiaatria, psühholoogia ja neuroteaduse instituudi bioloogilise psühhiaatria professor Carmine Pariante. 

Selle asemel tuleks naistele, kellel on depressioon või muud vaimsed seisundid, mille jaoks antidepressante välja kirjutatakse, öelda, et risk raseduse ajal ei ole nii suur, kui varem arvati, selgitas Pariante. 

«Me peame lõpetama naiste häbistamise, sest nad teevad seda, mida on vaja enda vaimse tervise hoolitsemiseks teha. Terved lapsed vajavad terveid emasid,» nentis Ameerika sünnitusarstide ja günekoloogide kolledži sünnitusabi kliiniliste praktikate komitee liige dr Tiffany Moore Simas. 

Varasemad uuringud

Aastakümnete jooksul tehtud uuringud on leidnud seoseid antidepressantide kasutamise ja laste arenguprobleemide, peamiselt autismi ja ADHD, vahel. Uuemad uuringud on seadnud varasema uurimistöö kvaliteedi kahtluse alla.

Paljud vanemad uuringud olid oma olemuselt vaatluslikud ega suutnud sageli kontrollida selliseid tegureid, nagu rasvumine, muud tervisehäired, keskkonnatoksiinid, põletikud ja isegi ema stress.

Vanemad uuringud ei võtnud arvesse ka mõju arenevale lootele, mida tekitab kontrollimatu depressiooni, ärevuse või mõne muu psühhiaatrilise häirega ema. Ema psüühikahäire ravimatajätmist on seostatud ka surnult sündimise, enneaegse sünnituse, kasvupiirangute ja sünnikaalu probleemidega, sidemete halvenemise, ebasoodsate neuroarengu tulemuste ja järglaste vaimse tervise suurenenud riskiga.

Eksperdid ütlevad, et depressioonis naised võivad jätta vahele sünnieelseid visiite, aga ka söögikordasid, liialdada alkoholi või sigarettidega. Nad ei suuda hoolitseda oma kasvava loote eest, nagu nad ei hoolitse ka enda eest.

Uuring avaldati esmaspäeval ajakirjas JAMA Internal Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles