Kuidas tagada väikelapsele terved hambad ja millal loobuda lutipudelist?

PM Tervis
Copy
Katkised hambad kahjustavad tervist. Pilt on illustratiivne.
Katkised hambad kahjustavad tervist. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Apteeker selgitab, mida peaksid vanemad väikelaste hammaste tervise hoidmiseks jälgima, ning jagab nippe lastele hambahoolduse lõbusamaks muutmiseks.

Benu Tõrva keskapteegi proviisori Virge Sokka sõnul peab lapsevanem päris kaua hammaste hoolduses kaasa lööma ning hambaarstid soovitavad lapsele kuni koolieani hambapesul abiks olla. «Hammaste pesu tuleks alustada esimeste hammaste lõikudes. Kohe ei ole muidugi vaja kasutada hambapastat. Esmalt on oluline lapsele tutvustada hambaharja ja harjutada hambapesurutiini,» rõhutab Sokk. «Hambaid pestes tuleb jälgida, et kõik hamba pinnad saaksid korralikult üle harjatud ning seepärast ongi lapsevanema abi vajalik,» selgitab apteeker.

Hambad vajavad puhkust

Lisaks hambapesule on väga tähtis anda hammastele puhkust. «Söögikordade vahele peaks jääma vähemalt kaks tundi, et hambad saaksid puhata ja sülg jõuaks toidust tekkinud happerünnaku neutraliseerida,» räägib Sokk. «Kõik toidud mingil määral kahjustavad hambavaapa, sest söömisel tekivad suhu happed ja suhkrud. Seetõttu on toidukordade vahelised pausid ja näksimise vältimine hammaste tervise jaoks väga oluline.»

Lisaks soovitab apteeker vältida lapsele lutipudelist mahla või muude suhkruga jookide andmist. Vältida tuleks ka pulga- ja lutsukomme, sest nende puhul on suhkur pikalt hammastega kontaktis. «Suurema lapse hammastele mõjub halvasti ka lutipudelist piima joomine, seepärast on oluline hakata last aegsasti harjutama nokaga tassist või tavalisest kruusist jooma,» rõhutab Sokk.

«Üheks ohuks väikelaste hammastele, mida sageli ei teadvustata, on lapsevanema enda suus olevad bakterid. Ehk lapse lusikat, lutti ega toitu ei tohiks esmalt endale suhu panna ja siis lapsele anda,» selgitab apteeker.

Lutt ei tohiks olla tundide kaupa suus

Apteekri sõnul võivad nii luti kui ka sõrme imemine muuta lapse hambumust. «See muidugi ei tähenda, et kohe, kui beebil hambad lõikuvad, tuleks lutt ära võtta, vaid jälgida, et lutt poleks kogu päeva lapsel suus ja seda eriti suuremate laste puhul,» räägib Sokk. Ta lisab, et hambumuse seisukohalt on oluline lutitamine mõistlikul ajal lõpetada.

Hammaste tervis saab alguse looteeas

«Hammaste alged luuakse loote arengu käigus ja kui vundament on nõrk, siis on lapsel ka kehvad hambad, mis võivad laguneda vaatamata sellele, et laps peseb usinasti hambaid ja jälgitakse kõiki suuhügieeni reegleid,» rõhutab Sokk. Seetõttu on apteekri sõnul tähtis meeles pidada, et lapse hammaste tervise eest hoolitsemine algab juba varajases raseduses. «Ema peab toituma tervislikult ja mitmekülgselt, et ei tekiks kaltsiumipuudust. Samuti on raseduse ajal tähtis tarbida oomega-3-rasvhappeid.»

Vanema eeskuju ja muud nipid, kuidas hambapesu lõbusamaks muuta

«Kui hakata piisavalt vara harjutama, saab hambapesust rutiin ja polegi vaja mingit trikki, et see lapsele meeldiks,» räägib Sokk. Ta lisab, et positiivset eeskuju ja matkimisvõimalust pakub lapsele see, kui vanem peseb enda hambaid lapsega koos.

«Kui lapsele on ikkagi hambapesu vastumeelne, siis on igasugu abivahendeid, et tegevust huvitavaks muuta. Näiteks kasutada liivakella hambapesu aja mõõtmiseks või elektrilist hambaharja koos äpiga, mis juhendab last hambapesul ja annab auhindu või medaleid tubli töö eest. Samuti saab teha lapsele näiteks hambapesulehe, kuhu koguda kleepse,» loetleb Sokk võimalusi. Ta kutsub üles olema loov, et leida just oma lapsele sobiv motivatsiooniallikas.

Hambahari peaks olema pehme

Laste hambaharjade valik on väga lai alustades näpuhambaharjast, mida saab lapsevanem kasutada, ning lõpetades elektriliste hambaharjadega. «Igaüks saab valida endale meelepärase, aga jälgida tuleks, et hambahari oleks piisavalt pehme ja mahuks lapsele suhu,» rõhutab apteeker. Ta lisab, et alati ei saagi vaadata hambaharjakarbil märgitud vanust, sest lapsed on ka kasvult väga erinevad.

Väikelaste hammaste hoolduse põhitõed

  • Pese hambaid hommiku ja õhtul. Tekita sellest mõnus rutiin ja varu alati aega.
  • Alusta juba siis, kui lõikuvad esimesed piimahambad (alguses sobib kasutamiseks näpuhari, hambapasta kasutamine pole oluline).
  • Tekita lapsele hambapesust mõnus harjumus, tee seda läbi mängu. Kui laps ilmutab huvi ise hambaharja hoida ja kasutada, siis luba tal seda teha ning pese kindlasti lapse hambad ise üle.
  • Pese ka oma hambaid lapsega koos, sest väikelapsed õpivad matkides.
  • Toidukordade vahele jäta 2–3-tunnine paus.
  • Väldi suhkrusisaldusega jookide, maiustuste kasutamist. Parim jook on vesi.
  • Ära anna beebile lutipudelist mahla ega muid suhkruga jooke.
  • Ära pane lapse lutti ega lusikat oma suhu.
  • Kiida alati last tubli hambapesu eest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles