Eesti ja WHO sõlmivad täna uue koostööleppe

PM Tervis
Copy
Maailma Terviseoranisatasioon.
Maailma Terviseoranisatasioon. Foto: Shutterstock

Tervise- ja tööminister Peep Peterson on täna Kopenhaagenis, kus on plaanis Eesti ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) uue koostöölepingu allkirjastamine WHO Euroopa regionaaldirektori Hans Klugega ning kohtumised WHO valdkonnajuhtidega. Lähiaja tähtsamad koostöövaldkonnad on tervisesüsteemi tugevdamine, haiguste ennetamine, tervisekäitumise kujundamine ja vaimse tervise edendamine.

Petersoni sõnul on WHO Eestile oluline tugi mitmes tervisepoliitika valdkonnas, kelle ekspertide toel on analüüsitud tervishoiu rahastamist, loodud ravijuhendite väljatöötamise süsteemi ning tegeldud tubaka- ja alkoholitarvitamise vähendamisega.

«Omalt poolt oleme panustanud Eesti ekspertide teadmistega WHO töörühmades ning hoidnud üleval Tallinna harta juhtmõtet, et tervis ja tervisesüsteem ei ole vaid väärtus ise-eneses, vaid eeldus inimese heaolule ja riigi jõukuse loomisele,» sõnas Peterson.

Ta tõi välja, et Eestis on murettekitav tervisealane ebavõrdsus, kuna soo, hariduse, sotsiaalmajandusliku staatuse ja piirkondlike erinevuste osas on üsna suured erinevused.

Peep Peterson.
Peep Peterson. Foto: Eero Vabamägi

«Vaid keskmiste tervise- või toimetulekunäitajate vaatamine annab natuke petliku pildi, me peame teadma kuidas läheb erinevatel inimeste rühmadel. Seetõttu on ebavõrdsuse vähendamine Eesti jaoks üks peamisi eesmärke, et pikendada tervena elatud eluiga,» ütles Peterson.

Lähiaja tähtsamad arutelud on tema sõnul tervisekindlustuse laiendamine ja jätkusuutlik rahastamine.

WHO Euroopa Regionaalbüroo ja liikmesriigi valitsuse vaheline allkirjastatud koostöölepe sätestab koostööprioriteedid ja tegevuskava järgmiseks kaheks aastaks.

Täna sõlmitava leppe peamised koostöövaldkonnad on tervisesüsteemi tugevdamine, nakkushaiguste ennetuse tõhustamine, mittenakkuslike haiguste ennetamine, sh vaimse tervise ja tervislike eluviiside edendamine, tõenduspõhiste otsuste toetamine, tervishoiuteenuste ja ravimite kättesaadavuse parandamine ning esmatasandi tervishoiu tugevdamine. Leppe alusel saavad liikmesriigid WHO-lt ekspertnõu ja koolitusi.

• Eesti ühines Maailma Terviseorganisatsiooniga 1993. aasta märtsis. Eesti ja WHO koostöö aluseks on 1994. aastal sõlmitud nõustamiskoostöö leping.

• Märgilise tähtsusega on Eesti jaoks WHO Tallinna Harta «Tervisesüsteemid tervise ja jõukuse heaks», mis võeti vastu 2008. aastal Tallinnas konverentsil. Tallinna hartat peetakse tervisesüsteemide tugevdamise üheks olulisemaks alusdokumendiks, milles rõhutatakse tervisesüsteemide terviklikku käsitlust ning tervise ja majanduse vahelisi seoseid.

• Konkreetsed koostöövaldkonnad sätestatakse WHO Euroopa Regionaalkontori ja sotsiaalministeeriumi vahelise kaheaastase koostöölepinguga.

• WHO esindus Eestis vahendab WHO ja Eesti riigi vahel informatsiooni, kogemusi ning eksperte.

• WHO on ÜRO eriorganisatsioon, mis keskendub tervise kaitsele. WHOga ühinenud riigid saavad osaleda organisatsiooni töös, vahetada kogemusi ja teha koostööd. WHO annab riikidele soovitusi ning toetab tervisealaste meetmete elluviimist, kuid ei sekku riikide poliitikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles