Proviisor soovitab: valmistu viiruste tõrjumiseks põhjalikult

Apotheka
Copy
Foto: Apotheka

Jahe ja niiske aeg meelitab viirusi ligi nagu siirup herilasi. Milliseid tõhusaid vahendeid leidub apteegis, et viiruseid endast eemale tõrjuda? Soovitusi jagab Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum.

Pikaks sügistalviseks hooajaks tasub end põhjalikult ette valmistada. Mõtle esmalt läbi, kas mingit tüüpi tervisemured kimbutavad sind tihedamini kui varem ning kui see on nii ja viimasest perearsti visiidist on tükk aega möödas, tasub minna oma tervist tema juurde kontrollima ja lasta määrata verest olulised tervisenäitajad ning vitamiinide ja mineraalainete tase.

Sügishooaja saabudes on taas õige aeg alustada D-vitamiini võtmisega. Tõsi, paljud Eesti inimesed, eriti vanemaealised ja need, kel päikesega vähe kokkupuudet, peaksid D-vitamiini tarvitama lisaks kogu aasta vältel, ka suvel. Eriti oluliseks muutub selle vitamiini manustamine aga sügisel ja talvel, et hoida oma üldist tervist heal tasemel.

Millega viirusi pidurdada?

Kui organism on heas tasakaalus ja toonuses, võib D-vitamiinist ka piisata ning muid toidulisandeid pole ilmtingimata vaja lisaks võtta.

Kui aga tervis on nõrgem, füüsiline koormus suur või stress ei anna asu ning iga viirus kipub külge hakkama, tasub lisada oma igapäevasesse terviserutiini midagi järgmistest valikutest: C-vitamiin, tsingi ja seleeni kooslus, piimhappebakterid. Räägi apteekrile, mis sind vaevab ja ta aitab sul leida sobivaima preparaadi.

Apteekidest leiab ka erinevad pihustatavad tooted, mida võib kasutada viirushaiguste kõrghooajal. Abi on neist tänu sellele, et need kaitsevad suu ja nina limaskesti, mille kaudu sisenevad viirused tavaliselt organismi. Preparaadid võivad toimemehhanismilt erineda, aga enamasti takistavad need viiruste kinnitumist ja paljunemist limaskestal ja seeläbi on oht haigestuda mõnevõrra väiksem. Algaval viiruste hooajal on see hea viis tervist kaitsta.

Millist preparaati valida?

Vanusel ja vajadusel on õiget preparaati valides suur roll. Lastele on omad annused ja täiskasvanutele omad. Laste vajadus on tihti väiksem kui täiskasvanul või vanemaealistel. Samuti on tähtis, millist vormi preparaati valida. Lastele on tihtipeale vajalik eelistada vitamiine vedelal kujul või kummikommi-šokolaadi kommikesena, et neid oleks lihtsam neelata ja ka maitse oleks meeldiv. Vedelaid vorme võib vaja minna ka täiskasvanutel, kel on neelamine raskendatud.

Ka osade vitamiinide imendumine võib sõltuda vormist. Näiteks mõnikord on parem eelistada närimistabletti, sest siis on kokkupuude suu limaskestaga pikem ja imendumine organismi parem.

Võimalusel tasub eelistada uudsemaid lahendusi, näiteks liposoomseid preparaate. Kuna liposoom sarnaneb oma ehituselt rakumembraaniga, transporditakse see rakku oluliselt efektiivsemini kui teised mitte kapseldatud ained. See jõuab peaaegu täielikult kohale ja selle toime on tõhusam.

Copy
Tagasi üles