Proviisor selgitab, millisest temperatuurist algab palavik

PM Tervis
Copy
Palaviku eesmärk on viirus kõrgel temperatuuril hävitada.
Palaviku eesmärk on viirus kõrgel temperatuuril hävitada. Foto: Shutterstock

​Palavik algab 37,3 kraadist ning selles pole midagi halba, kuna organism tõstab temperatuuri just selleks, et viiruseid hävitada, nendib BENU apteegi proviisor Margot Lehari.

«Viirused hukkuvad valkude kalgendamise reaktsiooni tõttu, mistõttu võiks ikka lasta palavikul kehas toimetada. Kui võtta palavikujooki liiga sageli, võime seeläbi hoopis haigena olemist pikendada,» selgitas proviisor. Siiski on päevi palavikuga maadlemine inimese organismile kurnav ning kui palavik kestab visalt edasi, on mõistlik ravimit võtta. «Lähtuge ennekõike ikka enesetundest.»

Haiguse ajal võiks lisaks proviisori hinnangul iga päev tarvitada C-vitamiini, pärnaõieteed ning mustsõstra- või astelpajumarju. «On leitud, et paratsetamool mõjub organismile nagu oksüdant ehk tekitab oksüdatiivset stressi. Selle mõju vähendamiseks ongi vaja tarvitada C-vitamiini.»

C-vitamiin on antioksüdant, mis vähendab niisiis paratsetamooli negatiivseid mõjusid, kuid lisaks vajavad seda ka immuunsusrakud. «Kui nendes rakkudes on C-vitamiini vähe, siis ei suuda nad nii palju haigustekitajaid hävitada,» selgitas proviisor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles