Ära lase murel suureks kasvada

Copy
Foto: Pixabay/Vaikuseminutid

Nii ebameeldiv ootamatus kui ka igapäevane stressirikas rutiin võivad sinu vaimse heaolu kiiva kallutada. Aga vaimse tervise probleeme on võimalik ennetada. Enesejuhtimise oskuste õppimisel ja õpitu rakendamisel kasvab oskus keskenduda ja enda sees toimuvaga paremini toime tulla. See aitab meil mitte nii lihtsalt sattuda stressi ja vähendab pingelistes olukordades reageerivat käitumist.

Kuidas enda vaimset heaolu tugevdada, kuidas emotsioonide ja pingetega paremini toime tulla, seda on võimalik õppida. Siin ulatab abikäe MTÜ Vaikuseminutid, kelle eesmärk on õpetada nii noortele kui täiskasvanutele praktilisi ja tõenduspõhiseid oskusi enda emotsioonide ja stressiga toimetulekuks.

Õpetatakse kuidas sa enda tähelepanu suunamisega suudad paremini keskenduda. Parem keskendumisvõime on aga abiks stressiga toimetulekul väga paljudele inimestele - lasteaialapsest kuni vanurini.

Nende korraldatavatel kursustel õpitu abil saad teha väikeseid, aga olulisi samme enda vaimse heaolu kasvatamiseks. Kursustel õpitud harjutusi saad hiljem iseseisvalt teha, need on lihtsalt kättesaadavad ja rakendatavad. Nii saad sa alustada enda heaolu muutmisega, sõltumata muude tugisüsteemide (spetsialistid) olemasolust või teenuse hinnast.

Nagu me hambapesuga hoolitseme igapäevaselt enda suuhügieeni eest, nii saab kujundada ka harjumust regulaarselt hoolitseda enda vaimse hügieeni eest, et probleeme ennetada.

Kursustel õpitud enesejuhtimise oskused parandavad eelkõige sinu heaolu ja stressitaluvust. Samuti õpitakse paremini toime tulema oma emotsioonide ja pingetega, millel on tugev mõju nii töö- kui peresuhetele, koostööle, tervele kollektiivile.

Koolitustel võivad osaleda kõik, kes soovivad paremaid oskusi emotsioonide ja pingetega toimetulemiseks ning tahavad kasvatada enda vaimset heaolu.

Lisaks iseenda stressitaluvust ja heaolu toetavatele teadmistele on võimalik õppida ka oskusi kuidas toetada või juhendada teisi inimesi - kolleege, lapsi ja noori nii haridusasutuses kui ka perekonnas.

MTÜ Vaikuseminutid inimeste tulevikukujutlus on, et need tõenduspõhised ja praktilised oskused, mis aitavad igaühel olla hoolivam enda ja teiste suhtes, on ühiskonnas laialdaselt kasutusel.

Foto: Pixabay/Vaikuseminutid

Kes õpetavad?

Vaikuseminutite koolitajate seas on erineva taustaga spetsialiste: psühholooge, Tartu Ülikooli ja Tallinna Ülikooli õppejõude, teadveloleku eksperte, kasvatusteadlasi, koolijuhi ja õpetaja kogemusega spetsialiste ning Tartu Ülikooli eetikakeskuse väärtuskasvatuse eksperte.

Meeskonna tugevus on laiapõhjalisus ja interdistsiplinaarsus. Näiteks on oma oskustega koolitustel panustamas ka sotsiaalpedagoogika ja eripedagoogika väljaõppega inimene, samuti haridustehnoloogi taustaga, supervisiooni ja coachingu ettevalmistusega spetsialist, oma panuse annavad ka erikoolis ja kutsekoolis ning noorsootöö valdkonnas töötanud inimesed.

Koolitajad on läbinud põhjaliku, kahe aastase väljaõppe, et juhendada rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud stressivähendamise programmi MBSR, "Mindfulness Based Stress Reduction". Õppe läbiviija oli Leena Pennanen koostöös Browni ülikooliga.

Foto: Pixabay/Vaikuseminutid

Kas sellest on ikka abi?

Kursustel õpid oskusi, mis aitavad sul järjepidevalt hoolitseda enda vaimse heaolu eest, et ennetada vaimse tervise probleeme.

Ise enda psühholoogilist heaolu saab kasvatada. Nii näitas uuring, et kaheksanädalasel teadveloleku kursusel osalenutel vähenes tööstress, kasvas subjektiivne heaolu ja paranes tähelepanelikkus, sh vähenes hajevilolek ja hooletusvigade tegemine. Sellest uuringust saad lähemalt lugeda siit.

Noortel vähenesid füsioloogiline stressitase, kurnatus ja ärevuse sümptomid peale seda kui nad olid regulaarselt kava järgi spetsiaalseid harjutusi teinud. See tuli välja Tartu Ülikooli uuringus, kui tulemusi võrreldi kontrollgrupiga. Uuringu raames tehti harjutusi vaid 3+3+5 minutit päevas kümne nädala jooksul. See ei ole suur ajakulu, pigem eeldab see järjepidevust.

Süsteemse programmi läbinud õpetajatel ilmnes näiteks tähelepanelikkuse kasv ja suurem võimekus keeruliste emotsioonidega toime tulla. Rohkem infot uuringu kohta leiad siit.

Oluline on teada, et tegemist ei ole mitte teraapiaga vaid oskuste õppega.

Enda psühholoogilise heaolu eest hoolitsemine on hea ette võtta juba siis, kui probleemid pole veel tõsiseks muutunud. Näiteks kui sa märkad, et su elu on stressirohke ning sinu stressi ja väsimuse tase on muutunud kõrgeks, siis võib see väljenduda nii ärevuses, une- ja keskendumisraskustes, muremõtetes, aga ka näiteks suhteprobleemides ja emotsionaalselt tugevates reageerimistes.

Väga sobiv on praktilisi oskusi õppida ka juhul, kui elurõõmu kipub väheseks jääma ning elu tundub liiga kiirustav ja ärev. Vaikuseminutite kursustest on kasu ka liigse väsimuse ja läbipõlemise riski korral.

Spetsiaalsete harjutustega on võimalik ka päeva jooksul enda eest hoolitseda ning efektiivselt puhata. Et sel moel saab vähendada päevast kurnatust, tuli välja ka Tartu Ülikooli uuringus.

Foto: Pixabay/Vaikuseminutid

Harjutused aitavad ka lapsi

Vaikuseminutite kursustel õpitav aitab kujundada laste üldpädevusi, mis on riikliku õppekavaga ette nähtud. Sealhulgas näiteks enesemääratluspädevust, suutlikkust lahendada iseendaga, oma vaimse ja füüsilise tervisega seonduvaid ning inimsuhetes tekkivaid probleeme.

Kodulehel ja äpis olevad harjutused on universaalsed, need sobivad nii lastele kui ka täiskasvanutele, et tulla välja hajevil mõtetest, segavatest emotsioonidest või pinges olekust. Harjutused pakuvad kosutavat puhkepausi, kuid treenivad samas keskendumisvõimet.

Vaimse tervise kuu raames kõigile Postimehe lugejatele Vaikuseminutite kursused -25%, sooduskood „Hoolitervisest“. Pakkumine kehtib kuni 10.11.2022

Copy
Tagasi üles