Eakate esmased koduvõimlemise vahendid

Copy
Foto: Vlada Karpovich, Pexels
  • Koduvõimlemise vahendid ja jõulinnaku masinad on nagu eakate kehalise tervise esmaabivahendid.

Millised spordivahendid võiksid olla kodus alati käepärast? Miks need on esmavajalikud? Millised on eakate jõumasinad välivõimlates?

Pensionipõlves veedetakse tahtmatult rohkem aega koduseinte vahel. Paraku möödub suurem osa päevast istudes. Samas ei soovitata jääda isteasendisse kauemaks kui 40 minutit. Nutikella kasutajatele on tuttav meeldetuletus: «Aeg on end liigutada!» Just siin tulevadki meile appi kodused võimlemisvahendid.

1. Tasakaalupadi 

Kasutada mitte kauem kui 20 minutit! Võib asetada taldade või istmiku alla kas seistes või istudes. Padjal seistes või paigalkõndi tehes arendame tasakaalu, jalasidemeid, labajala liikuvust, tallavõlvide tervise hoidu ja jalgade verevarustust. Padjal istudes aktiveerime alakeha ja terve lülisamba liikuvuse. Tasakaalupadjal vilumuse saavutades võib asetada padja näiteks nõudepesu ajaks jalgade alla ja saada nii kaks kärbest ühe hoobiga: kodutöö + harjutus.

2. Pehme pall 

Foto: Foto Marta Wave, Pexels

Pall peaks olema pehmest materjalist, elastne, mitte kivikõvaks täis pumbatud. Pall on positiivseid emotsioone pakkuv, universaalne, asendamatu enesemassaaži vahend. Avastamist ootavad ka apteekides saadaolevad massaaži- ja stressipallid. Palli veeretamine ja seljaga või pihuga vastu seina surumine arendab mitmekülgselt liigeste liikuvust, samas «paneb võimlema» ka närvisüsteemi.

Foto: Foto Karolina Grabowska, Pexels

3. Võimlemismatt 

Mati muretsemisel tasub jälgida, et matt oleks ühepoolselt mittelibisev, vee- ja soojuskindel. Mati juurde võiks kuuluda joogaklotsid. Klotsidel või ka rullikeeratud käterätikul istudes on kergem põrandvõimlemise harjutusi sooritada – alaselg sirutub ja pinge puusaliigese piirkonnas väheneb. Klotsid on kätele mugavam toepind kui põrand. Nii klotsid kui ka käsikud võimaldavad vähendada survet randmele, sõrmedele ja käeliigesele.

Foto: Yan Krukov, Pexels
Foto: Nicholas Fu, Pexels

4. Kummilint 

Kummilindid on kokkulepitud värvide järgi erineva tugevusega. Eakatele soovitatakse keskmise tugevusega kummilinti. Kui põrandale istesse laskuda ei suuda, siis kummilint võimaldab sooritada samu jõuharjutusi seistes või toolil istudes. Erakordselt tänuväärne vahend põlvesidemete tugevdamiseks. Harjutusi lindiga tuleb nii tõmbel kui ka järelandmisel sooritada rahulikus ja ühtlases tempos. Nii saavad tööd jäseme mõlema poole lihased. Tuleb jälgida, et kummilint üleliia veresooni ei survestaks. Korrata tuleks ühte harjutust mitte rohkem kui 15 korda.

Foto: Foto Anna Shvets, Pexels

5. Jõumasinad

Kindlasti on kodu läheduses mõni terviserada või välivõimla, kus paikneb jõulinnak. Teatud jõumasinad on eakate jaoks suurepärased abivahendid füüsilise tervise säilitamiseks:

Võimlemiskang  – proovida julgelt pooleldi rippumist ehk rippseisu.

Rippumine võimaldab lülisambal pikeneda, korrigeerib kehahoidu ja aitab tunnetada täissirutust. Rippseisus saab sooritada kätekõverdusi, jõuastet ise suunates.

Foto: Foto cottonbro, Pexels

Õhuskõndija – rippuvate jalatugedega masin, mis võimaldab imiteerida jalgade kõndi. Võimaldab suurendada puusaliigese liikuvust, pikendada sammu ja sooritada suurema ulatusega jala tahasirutust puusast. Masina peale minek ja äratulek arendab tasakaalu ja haarde tugevust.

Taichi rattad – kõrvuti asetsevad käsikutega kettad, mis võimaldavad sooritada sama- või vastassuunalisi käteringe. Esialgu lihtsana tunduv harjutus arendab oluliselt õlavöötme, sh õlaliigese liikuvust. Masin võimaldab mõlemal käel liikuda sümmeetriliselt, võrdse ulatusega ning liitselt. Parandab kehahoidu õlavöötme ja rindkere osas.

Tõstetavad toolid – nende jõumasinate otstarbe variatiivsus on märkimisväärne. Käte või jalgadega tõmbamise, lükkamise, tõstmise või allasurumise teel tõstetakse tooli, mille peal istutakse. Ehk iga harjutaja koormus on reguleeritud tema enda keharaskusega. Tõstetavate toolide tähtsust ei saa alahinnata, sest toimetulek vanemas eas sõltub eelkõige kätes ja jalgades olevast jõust.

Need esmased koduvõimlemise vahendid ja kodulähedase jõulinnaku masinad on nagu eakate kehalise tervise esmaabivahendid. Nende omamine ja kasutamine võiks kujuneda eluviisi loomulikuks osaks – mõnusaks harjumuseks.

Võimlemistreener KAI RANDRÜÜT

Füsioterapeut ALLAN ANNISTE

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles