Arst avaldab, mis soodustab rinnavähi teket (1)

PM Tervis
Copy
Eestis on rinnavähk naistel kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja.
Eestis on rinnavähk naistel kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja. Foto: Shutterstock

«Rinnavähi ja paljude teiste pahaloomuliste kasvajate riski suurenemisega seostatakse ülekaalulisust. Rasvkude ei ole vaid energiarikaste lipiidide salvestamise koht, vaid see vahendab mitmeid metaboolseid ja põletikureaktsiooni signaale,» nendib Gabor Szirko, Ida-Tallinna keskhaigla mammoloog-naistearst ajakirjas Lege Artis.

Liigne rasvkude toodab suurel hulgal tuumori kasvu soodustavaid adipokiine, mis on põletikku soodustavad tsütokiinid. Arsti sõnul soodustab aga otseselt vähirakkude kasvu insuliiniresistentsusest tingitud hüperinsulineemia ja aromataasi (ensüümi, mis muudab osa testosteroonist östrogeeniks – toim) rohkusega seotud hüperöstrogeneemia.

Liigse kehakaalu rinnavähi teket soodustav mõju ilmneb Szirko sõnul alles pärast 10. postmenopausi aastat. Menopausieelselt on ülekaalulisusel aga rinnavähi suhtes vähene kaitsev toime. 

«Kaalu langetamisest saavad seega enim kasu vanemad naised, kuid normaalkaalu püsiv hoidmine on keeruline. Kolmandikul naistest järgneb kaalulangusele taas kaalutõus ja kehakaal võib jääda kõikuma. Sellist mustrit seostatakse nii rinna- kui ka endomeetriumivähi riski suurenemisega,» nendib arst. Kaalu õnnestub püsivalt langetada vaid kolmel protsendil katsetajatest. Rasvunud patsientide puhul on ilmnenud bariaatrilisest operatsioonist saadud oluline kasu – selle järgselt on vähirisk vähenenud mitmes paikmes. 

Üllatuslikult ei suurenda rasvade tarvitamine rinnavähiriski, kui sellega ei kaasne ülekaalulisust, ütleb Szirko. «Kaitsev toime on kiudainetel ning tärklisevaestel puu- ja köögiviljadel,» lisab ta. 

Erandiks on alkohol, mille igapäevane mõõdukas tarvitamine (15–30 grammi ehk 1–2 alkoholiannust) suurendab rinnavähiriski 30–50 protsenti, riski suurenemine on sõltuv doosist. «Riski suurenemist on seostatud etanooli metaboliitide (peamiselt atseetaldehüüdi) kantserogeense toime ja alkoholi östrogeenitaset tõstva efektiga,» selgitab doktor. 

Füüsiline aktiivsus vähendab rinnavähiriski, olenemata kehakaalust, kuid efekt on suurim menopausis naistel.

Füüsilise aktiivsuse vähiriski vähendavad biomehhanismid ei ole arsti sõnul lõplikult selged, kuid lisaks rasvkoe vähenemisest tingitud östrogeeni ja insuliini vähenemisele langeb vereringes põletikku tagant tõukavate mediaatorite hulk ning tõuseb suguhormoone siduva globuliini tase, millel on vähiriski suhtes soodne toime.

«Rinnavähi aspektist on kõige kasulikum ärgitada füüsilisele aktiivsusele tüsedamapoolseid keskealisi naisi,» ütleb dr Szirko.

Sigaretisuitsus esineb hulgaliselt kartsinogeene ning suitsetamine suurendab vähesel määral ka rinnavähiriski.

Võimalikud soovitused naistele rinnavähi tekkeriski vähendamiseks ja ennetamiseks on alkoholi tarvitamise piiramine, suitsetamisest loobumine, rohkelt taimset sisaldav dieet ja füüsiline aktiivsus.

Rinnavähi varajaseks avastamiseks on oluline osaleda regulaarselt rinnavähi sõeluuringus. 

Uued personaalmeditsiini tehnoloogiad, nagu polügeense riskiskoori määramine, saavad kindlaks teha inimese individuaalse riskitaseme ning jagada personaalsel riskil põhinevaid soovitusi rinnavähi ennetamiseks ja varajaseks avastamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles