Infarkti tõsidust ja taastumist võib mõjutada üllatav tegur

PM Tervis
Copy
Kas sugu mängib infarkti tõsiduses rolli? Uuringute kohaselt on infarkt naistele suureks ohuks.
Kas sugu mängib infarkti tõsiduses rolli? Uuringute kohaselt on infarkt naistele suureks ohuks. Foto: Shutterstock

Varasemad uuringud on näidanud, et noorematel naistel kulgeb südamelihaseinfarkt raskemalt kui samaealistel meestel või vanemaealistel naistel. Kanada Toronto ülikoolis tehtud uuringus ilmnes, et ägeda infarkti läbi teinud 18–55aastased naised on sellele järgneva aasta jooksul meestest haavatavamad, vahendab ajakiri Eesti Arst.

Analüüsiti 38 071 infarkti tõttu hospitaliseeritud 18–55aastase patsiendi kliinilisi näitajaid ning üldist suremust ja kardiovaskulaarsete tüsistuste – ebastabiilne stenokardia, korduv infarkt, südamepuudulikkus või insult – tõttu hospitaliseerimist järgneva aasta jooksul. Uuritud parameetrite esinemist võrreldi eraldi meestel ja naistel. Uuritute seas oli 8077 naist (21,2%).

Jälgimisperioodi vältel suurenes uuritute seas diabeeti põdevate naiste arv 10% võrra ja suitsetavate naiste arv vähenes 12,5% võrra. Meeste hulgas selliseid muutusi ei täheldatud.

Jälgimisperioodi vältel vajas rehospitaliseerimist 25,8% naistest ja 21,1% meestest, sealhulgas kardiovaskulaarsete tüsistuste tõttu 10% naistest ja 7,9% meestest. Üldine suremus oli uuritud meeste ja naiste hulgas ühesugune.

Uuringus ilmnes, et nooremaealistel naistel on mitteobstruktiivne koronaarhaigus, mille korral veresooned ei talitle normaalselt, infarkti põhjuseks sagedamini kui meestel ning naistel esineb infarkti järgselt sagedamini hospitaliseerimist vajavaid kardiovaskulaarseid tüsistusi ning muid tervisehäireid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles