Gripi vastu saab apteekides vaktsineerida sellest nädalast

PM Tervis
Copy
Gripivaktsiin.
Gripivaktsiin. Foto: Priit Simson

Alates sellest nädalast saab enam kui 30 apteegis üle Eesti vaktsineerida gripi vastu. Kuni riigi poolt riskirühmadele hangitava tasuta vaktsiini saabumiseni pakutavad apteegid ainult tasulist teenust.

Eesti proviisorapteekide liidu juhi Ly Rootslase sõnul on vaktsineerimine muutunud tavapäraseks apteegis pakutavaks teenuseks. «Gripi vastu vaktsineerimine on paljude inimeste jaoks muutunud iga-sügiseseks rutiiniks, nagu auto rehvivahetus või talvepuude varumine,» ütles Rootslane.

Praegu on apteeki oodatud kõik inimesed, kes soovivad end gripi vastu vaktsineerida tasu eest. 

Sel aastal on riik laiendanud tasuta gripi vastu vaktsineerimist täiendavatele riskirühmadele. Tasuta saavad gripi vastu vaktsineerida 60+ vanuses inimesed, alla seitsmeaastased lapsed ja lapseootel naised.

Ka apteegid pakuvad nendele riskirühmadele alates oktoobri lõpust tasuta süsti, kui riigi poolt tellitud vaktsiin Eestisse jõudnud. Seniks palutakse tasuta gripivaktsiini ootavatel inimestel varuda kannatust.

8–19-aastased noored, kellel on terviseseisundi tõttu kõrgenenud risk raskeks haigestumiseks, saavad gripivaktsiini samuti riigi kulul, kuid eeskätt perearsti juures, kes teeb iga patsiendi puhul otsuse vaktsineerimise vajalikkuse kohta.

Apteegis vaktsineerimiseks on vajalik eelregistreerimine, mida saab teha veebis, kõnekeskuste kaudu ja vajadusel ka apteegis kohapeal. Rohkem infot leiab lehelt vaktsineeriapteegis.ee.

Lisaks gripi vastu vaktsineerimisele saab apteekides endiselt vaktsineerida ka Covid-19 vastu ning mõnes kohas veel ka puukentsefaliidi vastu.

Eesti proviisorapteekide liit (EPAL) on Eesti suurim apteeke ühendav organisatsioon, mille liikmeteks on 292 apteeki ja 1100 apteekrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles