Kas tead, mis haigus ühendab Jamie Oliveri ja Albert Einsteini?

PM Tervis
Copy
Füüsikateoreetik Albert Einstein ja telekokk Jamie Oliver.
Füüsikateoreetik Albert Einstein ja telekokk Jamie Oliver. Foto: The Guardian/ Discovermagazine

Tuntud telekokk Jamie Oliver põeb sama haigust, mida väidetavalt põdes ka füüsikateoreetik Albert Einstein. Haigus esineb ka paljudel teistel kuulsatel inimestel. 

Tuleb ette, et ka väga andekatel inimestel esineb mõni igapäevaelu segav haigus. Nii oli see ka Jamie Oliveri ja Albert Einsteini puhul, mõlemat vaevas düsleksia. 

On paradoksaalne, et paljud täiskasvanud ei tea, et nende aeglase lugemise, kehva õigekirja ja võõrkeelte õppimise raskuse põhjus on düsleksia. Düsleksia ei ole seotud inimese intellektiga ja düsleksiaga inimeste seas on palju väga andekaid ja elus suurepäraselt hakkama saavaid inimesi: düsleksia on Rootsi kuningaperel, telekokal Jamie Oliveril, ärimehel Richard Bransonil ja näitlejal Tom Cruisel.

Väidetavalt ilmnes düsleksia tunnuseid ka Leonardo da Vincil ja Albert Einsteinil. Düsleksiaga inimesed on tihti väga head suhtlejad, visuaalsed mõtlejad, innovaatiliste ideede loojad - just selliste oskuste järele on tööturul järjest kasvav nõudlus. Samas on Suurbritannias ja USA-s on tehtud uuringuid vanglates ja leitud, et ligikaudu pooltel vanglakaristust kandvatel inimestest on düsleksia.

Düsleksia on lugemishäire, mille puhul võivad olla häiritud sõna kokkulugemine või loetud sõnade tähenduse ja loetu mõttest arusaamine. Võib ilmneda lugemisel ühelt realt teisele hüppamist ja lugemist paremalt vasakule. Rasketel juhtudel on võimatu kokku lugeda isegi kahe- ja kolmetähelisi sõnu.

Allikas: kõneravi.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles