Kuidas toitumisega menstruatsioonivalu vähendada

, ajakirjanik
Copy
Foto: Polina Zimmerman, Pexels

Hoolimata asjaolust, et menstruatsiooniga seotud valu (düsmenorröa) on tüdrukute koolist puudumise peamine põhjus, otsivad vähesed tüdrukud meditsiinilist abi. Asjakohaste uuringute analüüs näitab, et toitumine võib olla võtmeteguriks, millega valu vähendada.

Värsked uuringuandmed ütlevad, et suurema liha-, õli-, suhkru-, soola- ja kohvisisaldusega dieedid võivad põletikku põhjustada. Uuringu tulemusi tutvustatakse 12.–15. oktoobril Atlantas toimuval Põhja-Ameerika menopausiühingu (NAMS) aastakoosolekul.

Umbes 90 protsenti teismelistest tüdrukutest kogeb menstruatsiooniga seotud valu. Enamik kasutab valu leevendamiseks käsimüügiravimeid, kuid tulemused on enamasti kesised.

Uuringud on näidanud, et kõrge oomega-3 rasvhapete ja vähese töödeldud toidu, õli- ja suhkrusisaldusega dieedid vähendavad põletikku, mis on menstruaalvalu peamine põhjus.

Selle analüüsi eesmärk oli uurida dieedi mõju menstruaalvalule ja teha kindlaks, millised toidud seda põhjustavad ja millised võivad seda vähendada. Paljude uuringute kokkuvõte näitas, et oomega-6 rasvhapete sisaldusega dieedid soodustavad põletikku ja kõrge oomega-3 rasvhapete sisaldusega toidud vähendavad seda.

Emaka lihased tõmbuvad kokku prostaglandiinide tõttu, mis on aktiivsed põletikulistes reaktsioonides. Mõõtmistel leiti, et vegandieet (mis välistas loomsed rasvad) enne menstruatsiooni vähendas põletike esinemissagedust.

"Toitumise mõju uurimine algas sellest, et otsisin võimalusi leevendada menstruatsioonivalu, mida ma isiklikult kogesin. Tahtsin mõista seoste taga olevat teadust. Erinevate toitude tundmaõppimine, mis suurendavad ja vähendavad põletikku ja seetõttu suurendavad või vähendavad menstruaalvalu, näitas, et toitumine on üks paljudest mõjutajatest, mis sageli tähelepanuta jäetakse. Loodan, et see uuring aitab neil, kellel on menstruatsioon, vähendada valu, mida nad kogevad, ja näidata terviklike ravivõimaluste olulisust, ”ütleb Rutgersi ülikooli posterettekande juhtivautor Serah Sannoh.

"Kuna menstruaalvalu on noorukite tüdrukute koolist puudumise peamine põhjus, on oluline uurida võimalusi, mis võivad valu minimeerida. Dieedi muutmine võib olla suhteliselt lihtne lahendus, mis võiks neile olulist leevendust pakkuda,” ütles NAMSi meditsiinidirektor dr Stephanie Faubion.

Allikad: The North American Menopause Society, EurekAlert

Kaasaegses toiduvalikus on sageli paigast ära oomega-3 ja oomega-6 suhe, mis peaks olema 1:1 või vähemalt 2:1, aga on pigem 1:10 või ka 1:20 oomega-6 kasuks. Viimane on aga nii suure liia korral põletikule kaasaaitaja ... 

Sama saab öelda ka kohvi kohta - mõõdukates kogustes on sellel taimsel joogil pigem põletikku alandav toime, kui muu toiduratsioon normis on.

Õli, suhkru ja soola liig toidus viitab töödeldud toidu liig suurele osakaalule.

Selleks, et oomega-3 ja oomega-6 rasvhapped oleksid kehas tasakaalus, tuleks süüa kala (heeringat, forelli, makrelli, lõhet või sardiine) vähemalt 3-4 korda nädalas ning erinevaid seemneid. Kui iganädalane menüü ei sisalda sellises mahus kalaroogasid, siis on soovitatav võtta oomega-3 rasvhappeid juurde toidulisandina. Suurtes doosides vedeldavad oomega-rasvhapete toidulisandid verd ja võivad seega ka suurendada menstruaalvere hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles