Matemaatikageenius Alan Turing kandis jalgrattaga sõites terviseprobleemi tõttu gaasimaski

PM Tervis
Copy
Gaasimask. Pilt on illustratiivne.
Gaasimask. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

​Isegi Cambridge'i ülikooli ekstsentriliste standardite järgi 1930. aastatel oli Alan Turing omaette nähtus, kirjutas Washington Post. Eriti huvitava lahenduse leidis noor geenius oma terviseprobleemile.

Teoreetilise arvutiteaduse isaks nimetatud Turing oli noore matemaatikatudengina isepäine nooruk. Ta kandis loomulikult pintsakut ja lipsu, nagu kõik õpilased tol ajal. Tundus aga, et ta ei kammi kunagi juukseid ja jättis sageli habemeajamise unarusse, kuna võis sisse lõigata. Verd nähes ta alati minestas.

Turing tegi asju viisil, mis tundus talle loomulik, kuid millele keegi teine ​​kunagi ei mõtleks.

Turingile meeldis vurada jalgrattaga mööda maapiirkonna teid. Aja arvestamiseks sidus ta endale lihtsalt vööle äratuskella. Turing kannatas igal aastal juuni esimesel nädalal raskekujuliste sümptomitega heinapalaviku käes. Nii et õietolmust hoidumiseks jalgrattasõidu ajal kandis ta sõjaväe gaasimaski.

Mis on heinapalavik ehk õietolmuallergia?

Niine nahakliiniku allergoloogi-immunoloogi dr Tiia-Linda Okase sõnul põhjustab kõige sagedamini õietolmuallergiat kase, aga ka lepa, sarapuu, korvõieliste ja heintaimede õietolm.

«Aastad on õietolmu kontsentratsiooni ajastuse ja taseme osas erinevad ning seetõttu võib mõnel aastal olla allergikul sümptomeid vähem ja teisel rohkem,» selgitas ta. Allergoloog lisas, et kõige sagedamini on selleks n-ö väliseks vaenlaseks õietolm, aga ka kodutolmulestad või koduloomad võivad allergiat põhjustada.

«Kõik õhus lendavad allergeenid põhjustavad esmalt kaebusi ninas ja silmades – tekib silmade vesisus, sügelus, aevastamine, ninavesisus, ninakinnisus. Võivad ägeneda ka mõned nahalööbed, nagu atoopilisest dermatiidist põhjustatud lööve,» lausus dr Okas. Ta selgitas, et kõik õhus lendlevad allergeenid võivad potentsiaalselt põhjustada ka allergilist astmat, mis väljendub kuiva köha, vilistava hingamise episoodide või hingamisraskusena.

Allergia sümptomite ilmnemisel on esmatähtis allergeeniga kokkupuute vähendamine. «Kui probleemiks on õietolmuallergia, siis vältida akende avamist ning pesu kuivatamist õues ning väljas liikudes võiks kasutada päikseprille silmade kaitsmiseks,» lausus dr Okas. Sümptomite leevendamisel aitavad ka tõhusad allergiaravimid. «Esimene soovitus on allergiatablett ehk antihistamiinikum, mida on mõistlik kasutada õietolmuhooajal hommikuti,» sõnas dr Okas.

Alan Turingi mälestusmärk Inglismaal.
Alan Turingi mälestusmärk Inglismaal. Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles