Võimas põletikku pidurdav ensüüm kaitseb silmi diabeedi ja enneaegse sünnituse korral

, ajakirjanik
Copy
Drs. Ruth and William Caldwell
Drs. Ruth and William Caldwell Foto: Mike Holahan, Augusta University

Teadlased väidavad, et ensüüm, millest võiks saada teatud vähivormide ravim, aitab vähendada ka diabeedist ja enneaegsest sünnitusest tekkinud nägemiskahjustust.

Põletikku peetakse vähi tunnuseks. Põletik tekib ka mitmete raskete silmahaiguse korral, kus ebapiisav hapnikusisaldus silmas kutsub esile uute veresoonte kasvu. Hapnikusisaldus võib nii isegi paraneda, kuid uued veresooned kahjustavad sageli nägemist tagavaid närvikiude ja hakkavad lekkima. Leke tähendab aga turset, mis halvendab nägemist veelgi.

Augusta ülikooli Georgia meditsiinikolledži (MCG) teadlased näitavad äsja ajakirjades Cell Death and Disease ja Cells avaldatud uuringutes, et ensüümi arginaas 1 ehk A1 taseme alandamine silmas aitab vähendada destruktiivset põletikku nii diabeetilise retinopaatia kui ka enneaegsete laste retinopaatia korral.

Protsessi võtmeks on aminohappe L-arginiini kättesaadavuse vähendamine. Näiteks diabeedi korral kasvav veresuhkru ja lipiidide tase koos oksüdatiivse stressiga tekitavad biokeemiliste reaktsioonide ahela, mis kasutab L-arginiini, mis kasvatab veelgi põletikku ja soodustb haiguse progresseerumist. Ka kasvajad ei saa ilma L-arginiinita ellu jääda. Rohkem A1 lagundab L-arginiini kaheks aineks, mis vähendab L-arginiini taset. See aitab maha suruda põletikku ja sellega seotud kahjustuste nõiaringi, ütleb dr. William Caldwell, farmakoloog ja MCG farmakoloogia ja toksikoloogia osakonna emeriitjuht.

"Kui vähendate L-arginiini taset, ei saa iNOS töötada. See muudab asjad paremaks, ”ütleb Caldwell.

Nad leidsid, et kui diabeetilistele ja rasvunud hiirtele, kellel on varases staadiumis diabeetilise retinopaatiaga sarnane seisund, antakse A1 kolm korda nädalas kahe nädala jooksul, parandab see nende nägemisteravust. 

Rakubioloog dr Ruth B. Caldwell ütleb, et ravitud hiirtel oli võrkkesta oksüdatiivset stressi ja põletikku vähem; võrkkesta kaitsev barjäär taastus, et vältida pisikeste kapillaaride lekkimist ja sellele järgnevat turset ja kahjustusi ning diabeetilise retinopaatia progresseerumine vähenes.  

William Caldwell märgib, et kui A1 on täielikult elimineeritud, surevad hiired ja inimesed ammoniaagimürgistusse, kuna A1 teine ​​​​oluline ülesanne on aidata kõrvaldada ammoniaaki, mis tekib siis, kui valgud, mis on keha põhiline ehitusmaterjal, on lagunenud.

Teadlased on leidnud A1 ka diabeetilise retinopaatiaga inimeste võrkkestas ja enneaegsete retinopaatiaga noorte patsientide vereproovides.

Ruth Caldwell ütleb, et A1 põletikuvastane jõud sõltub sellest, kuidas see suudab hoida neid immuunrakke, mida nimetatakse makrofaagideks, põletikku vähendavas, mitte suurendavas, olekus. 

A1 laguneb tavaliselt mõne minutiga. Seepärast kasutati A1 stabiilset vormi, mis püsib päevi. Caldwellide sõnul on vaja uusi ravimeetodeid, mis aitavad vältida nägemisvõime kaotust 1. ja 2. tüüpi diabeedi puhul. Uuringud näitavad, et haiguste korral, kus võrkkesta verebarjäär on katki, võib A1 tungida silma, muutes silmasüstid tarbetuks, väidavad teadlased. Näiteks VEGF-i (vaskulaarse endoteeli kasvufaktori) ravi, mida kasutatakse ka ebanormaalsete ja lekkivate veresoonte kasvu vastu võitlemiseks, nõuab süstimist silma tagaossa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles