Konnasilmast võib vabaneda ka koduste vahenditega (1)

PM Tervis
Copy
Konnasilmad tekivad tavaliselt pikaajalisest survest või hõõrdumisest jalale.
Konnasilmad tekivad tavaliselt pikaajalisest survest või hõõrdumisest jalale. Foto: Shutterstock

Miks konnasilmad tekivad? Kuidas neid välja ravida? Neile ja paljudele teistele küsimustele vastab Confido õde Liis Hallik portaalis Kliinik.ee

Konnasilmad on jala sarvkihipaksendid, mis ulatuvad sügavamale pärisnahka. Konnasilmad võivad asuda kandadel, jalataldadel, varvastel. Surve tüükale võib põhjustada valu.

Konnasilmad tekivad pikaajalisest survest või hõõrdumisest jalale. Naharakud hakkavad tootma intensiivselt keratiini, et nahka kaitsta, ja selle tulemusena moodustuvad nahapaksendid – konnasilmad.

Kuidas konnasilma ravida?

Konnasilma ravi puhul on kõige olulisem vähendada survet kahjustatud piirkonnale. Selleks võib olla näiteks jalanõude väljavahetamine mugavate, hõõrdumist või tugevat survet mittetekitavate jalanõude vastu. Surve ja hõõrdumise vähendamise tulemusena võivad konnasilmad kaduda iseenesest. Konnasilmade kadumisele aitab kaasa nahapaksendite mehaaniline vähendamine. Jalgade vannitamisel hõõruda paksenenud sarvkihti näiteks pimsskivi või jalariiviga.

Samuti võib olla abi konnasilmaplaastritest ja -lahustest. Nahapaksendite eemaldamiseks ei ole soovitatav kasutada kääre, žiletti, noaotsa ja muid teravaid instrumente, kuna nendega võib kogemata vigastada tervet nahka, avades tee põletikku tekitavatele bakteritele. Kasulik on enne iseseisvat sekkumist pidada nõu spetsialistiga, kes saab vajadusel teha ka külmaravi.

Mida kindlasti konnasilmaga teha ei tohiks?

Konnasilma puhul ei tohiks kasutada teravaid esemeid, sest sel juhul võib terava esemega torkimine vigastada ka tervet nahka ning võib tekkida põletik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles