Koroonaravim Paxlovid võib kujutada ohtu nende levinud haigustega inimestele

PM Tervis
Copy
Uue südameravimi kasutamisel tuleb silmas pidada võimalikku kasu ja kahju.
Uue südameravimi kasutamisel tuleb silmas pidada võimalikku kasu ja kahju. Foto: Shutterstock

Südame-veresoonkonna haigusega Covid-19 patsientidel on suurem risk koroona tõttu raskelt haigestuda ja nad võiksid saada Covid-19 raviks mõeldud Paxlovid tablettidest kõige rohkem kasu – kuid asja juures on konks, kirjutab CNN.

Pfizeri koroonaravimil Paxlovid võib olla ohtlik koostoime mõnede kõige levinumate südame-veresoonkonna haiguste ravimitega, sealhulgas teatud statiinide ja südamepuudulikkuse ravimitega, nenditakse uues uuringus.

Kolmapäeval ajakirjas Journal of the American College of Cardiology avaldatud ülevaates loetletakse kümneid südame-veresoonkonna haiguste ravimeid ja seda, kas neid on koos Paxlovidiga ohutu anda või neil võib esineda koostoimeid.

Mõned ravimid, nagu aspiriin, on teadustöö kohaselt koos Paxlovidiga tarbides ohutud, kuid teistel ravimitel võib olla koostoimeid ja seetõttu tuleks nende annust kohandada või ajutiselt katkestada, kui patsient võtab Paxlovidi.

Kui USA president Joe Bidenil oli Covid-19 test positiivne ja ta alustas juulis ravi Paxlovidiga, jättis tema arst dr Kevin O’Connor ajutiselt ära Crestori ja Eliquise – kaks südameravimit, mida president olemasolevate haiguste vastu võtab. Arstide sõnul ei teki nende ravimite võtmise lühiajalisest katkestamisest ohtu.

Ülevaatedokumendis öeldakse, et Paxlovidi ja teatud verevedeldajate vahelised koostoimed võivad suurendada verejooksu riski. Paxlovidi ja mõnede kolesterooliravimite (nt statiinid) koostoimed võivad olla maksale toksilised ning Paxlovidi ja teatud vererõhuravimite koostoimed võivad põhjustada madalat vererõhku, punetust ja turset.

«On ravimeid, mille võtmist te lihtsalt ei saa lõpetada ja arst peab tegema otsuse. See on riski-kasu analüüs,» ütles dr Jayne Morgan, kardioloog ja Atlanta Piedmont haigla Covid osakonna juht, kes ei olnud uue artikliga seotud.

Morgan märkis, et Paxlovidi on vaja tarvitada viis päeva.

«Peate panema diagnoosi ja seejärel lõpetama ravimite võtmise, et see viiepäevane tähtaeg ikkagi täita,» ütles Morgan. Ta lisas, et inimesed peavad oma arstidega nõu pidama, mis on neile parim.

Teadlikkus on võtmetähtsusega

Uue dokumendi autorid – Lahey haiglast ja meditsiinikeskusest, Harvardi meditsiinikoolist ja teistest USA institutsioonidest – kirjutasid, et Paxlovidi tuleks vältida, kui potentsiaalselt koostoimeid tekitavate ravimite võtmist ei saa ohutult katkestada.

Suukaudne viirusevastane ravim Paxlovid sai detsembris müügiloa kerge kuni mõõduka Covid-19 raviks 12-aastastel ja vanematel inimestel, kellel on kõrge raske haigestumise, haiglaravi või surma oht.

«Oluline on teadlikkus Paxlovidi ja tavaliste kardiovaskulaarsete ravimite koostoimetest. Süsteemitasandi sekkumised, integreerides ravimite koostoimed elektroonilistesse meditsiinilistesse dokumentidesse, võivad aidata vältida seotud kõrvaltoimeid,» ütles uuringu vanemautor dr Sarju Ganatra, Massachusettsi Lahey haigla ja meditsiinikeskuse kardioonkoloogia programmi direktor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles