AVASTUS Suitsetajad võivad põhjustada teistele mitu karmi haigust naha kaudu

PM Tervis
Copy
Uuringus immutati tubaka põlemisel tekkinud jääkainetega riideid, mille kandmisel ained naha kaudu imendusid.
Uuringus immutati tubaka põlemisel tekkinud jääkainetega riideid, mille kandmisel ained naha kaudu imendusid. Foto: Shutterstock

Tubaka suitsetamisest tekkivad jääkained püsivad siseruumide pindadel määramata aja, põhjustades potentsiaalselt kahjulikku kokkupuudet nii suitsetajatele kui ka mittesuitsetajatele, vahendab Medical Xpress.

California ülikooli Riverside'i teadlaste juhitud meeskond leidis, et naha kokkupuude tubaka põlemisel tekkinud jääkainetega tõstab nahahaiguste, nagu kontaktdermatiidi ja psoriaasi, tekkega seotud biomarkereid.

«Leidsime, et inimese naha kokkupuude tubakasuitsu jääkainetega käivitab põletikulise nahahaiguse mehhanismid ja tõstab oksüdatiivse kahju biomarkereid uriinis, mis võib põhjustada muid haigusi, nagu vähk, südamehaigused ja ateroskleroos,» ütles dr Shane Sakamaki-Ching California ülikoolist. «Nahakaudne kokkupuude jääkainetega jäljendab sigarettide suitsetamise kahjulikke mõjusid.»

Ajakirjas eBioMedicine avaldatud uuring on esimene, mis viidi läbi tubaka põlemisel tekkivate jääkainetega naha kaudu kokku puutunud inimestega.

Kliinilises uuringus osales 10 tervet mittesuitsetajat, kes olid vanuses 22–45 aastat. Igaüks neist kandis kolm tundi tubaka põlemisel tekkinud jääkainetega immutatud riideid ja kas kõndis või jooksis jooksulindil iga tund vähemalt 15 minutit, et kutsuda esile higistamine ja suurendada tubakasuitsu jääkainete omastamist läbi naha. Osalejad ei teadnud, et riietel on tubaka jääkained. Seejärel koguti osalejatelt korrapäraste ajavahemike järel vere- ja uriiniproovid, et tuvastada jääkainete poolt põhjustatud valgumuutused ja oksüdatiivse stressi markerid. Kontrollrühma inimesed kandsid puhast riietust.

«Leidsime, et akuutne kokkupuude jääkainetega põhjustas DNA, lipiidide ja valkude oksüdatiivse kahjustuse biomarkerite tõusu uriinis ning need biomarkerid jäid kõrgeks ka pärast kokkupuute lõppemist,» ütles teadur Sakamaki-Ching. «Sigaretisuitsetajatel on nendes biomarkerites sama tõus. Meie tulemused võivad aidata arstidel diagnoosida tubakasuitsu jääkidega kokku puutuvaid patsiente ja aidata välja töötada regulatiivset poliitikat, mis käsitlevad tubaka põlemisel tekkinud jääkainetega saastunud sisekeskkonna parandamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles