Soolatüükad genitaalidel kanduvad edasi seksuaalsel teel

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Soolatüükad on aga konarlikud ebatasase tiheda pinnaga käsnjad moodustised, mille keskosas võib näha väikseid musti täppe – tromboseerunud pisikesi veresooni, kirjutab Confido õde Liis Hallik portaalis Kliinik.ee

Soolatüükad võivad tekkida kogu kehale, näo piirkonda ja genitaalidele, kuid kõige sagedamini paiknevad need jala- või käelabadel. Jalatallal, pideva koormuse all on soolatüügas lame ja kasvab surve all sissepoole. Tüüka läbimõõt võib olla alla 1 mm, aga ka üle 1 cm.

Miks tekivad soolatüükad?

Soolatüükaid põhjustab inimese papilloomiviirus (HPV). HP-viirusel on väga palju erinevaid tüüpe, millest mõned põhjustavad soolatüükaid, teised aga näiteks emakakaelavähki või genitaaltüükaid. Soolatüükaid põhjustava viiruse ülekanne toimub otsese (inimeselt inimesele) või kaudse kontakti (käterätid, esemed, pinnad jt) kaudu. Tüükad võivad edasi kanduda ka juba olemasolevatelt kolletelt, näiteks sõrmeküünte närimisel või habeme ajamisel. Genitaaltüükad täiskasvanutel kanduvad tavaliselt edasi seksuaalsel teel.

Soolatüüka raviks on olemas mitmeid käsimüügis saadaval olevaid lahuseid ja plaastreid, kuid üldjuhul on efektiivsemaks raviks külmutamine vedela lämmastikuga. Tüüka vedela lämmastikuga töötlemine võib tekitada vähest ebamugavustunnet, valulikkust ja põhjustada piirkonda villide teket. Tüüka täielikuks eemaldamiseks võib olla vajalik korrata külmutamist iga 1–3 nädala tagant, vastavalt vajadusele 3–6 korda, vahel rohkemgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles