Maksavähi ja kohvi joomise vahel on üllatav seos (1)

PM Tervis
Copy
Kohvitass. FOTO: Liis Treimann
Kohvitass. FOTO: Liis Treimann Foto: Liis Treimann

Teadlaste meeskond leidis, et kui kõik jooksid vähemalt kaks tassi kohvi päevas, oleks maailmas sadu tuhandeid maksavähi juhtumeid vähem. Ajakirjas Alimentary Pharmacology and Therapeutics avaldatud töös kirjeldatakse arvutuste tagamaid ja julgustatakse kohvi tarbima.

Viimaste aastate jooksul tehtud uuringud on näidanud, et kohvi regulaarsest joomisest võib olla kasu tervisele. Üks kasutegur võib peituda maksavähi riski alanemises. Teadustöö tulemused viitavad, et kaks või kolm tassi kohvi päevas võib vähendada riski haigestuda maksavähki 38 protsenti. Kui suurendada tarbimist nelja või enama tassini päevas, võib haigestumise risk langeda 41 protsenti. Info valguses asusid teadlased ka mõtlema, mis juhtuks, kui kõik maailma mittekohvijoojad hakkaksid tarbima iga päev kaks või neli tassi kohvi.

Selle teadasaamiseks analüüsisid teadlased andmebaasist Global Burden of Disease 2016 pärinevat maksavähiga seotud statistikat. Nad leidsid, et sel aastal oli maksavähi surmajuhtumeid 1 240 201. Seejärel võtsid teadlased kohvi joomise statistika ja lisasid mõlemad andmekogumid mudelisse, mis näitas seoseid kohvi joomise ja maksavähijuhtumite vähenemise vahel.

Mudel näitas, et kui kõik maailmas oleksid 2016. aastal joonud kaks tassi kohvi, oleks maksavähk surmanud 452 861 inimest vähem. Ja kui kõik oleksid joonud neli tassi, oleks surmajuhtumeid olnud 723 287 vähem.

Arvutuse teinud teadlaste arvates peaksid valitsused ja terviseagentuurid alustama kohvitarbimise edendamist kui maksavähi esinemissageduse vähendamise viisi.

Südamehaiguste esinemisel tuleks aga enne ohtrat kohvi tarbimist siiski nõu pidada oma arstiga.

Märksõnad

Tagasi üles