Need ohumärgid võivad olla soolevähi ilmingud

PM Tervis
Copy
Peamiseks ohumärgiks on väljaheites püsivalt esinev (tume) veri. Veel võivad kaasneda seletamatu kaalulangus, kurnatus, iiveldus ja oksendamine.
Peamiseks ohumärgiks on väljaheites püsivalt esinev (tume) veri. Veel võivad kaasneda seletamatu kaalulangus, kurnatus, iiveldus ja oksendamine. Foto: Shutterstock

Soolevähk elutseb üldjuhul jämesooles ning ellujäämise määr on kõrge, kui haigus avastatakse varakult, kirjutab Health24. Paraku on selle esimesed sümptomid üsna üldised ning aetakse lihtsalt seedeprobleemide süüks.

Viimaste aastate uuringudki on näidanud, et soolevähki haigestuvate inimeste vanus on oluliselt langenud. USA uuringu andmeil on vähi esinemissagedus tõusuteel juba alla 50-aastaste inimeste seas. Perearst Samantha Hendren loodab, et teadlikkus soolevähist võiks tõusta just nooremate ja keskealiste hulgas, et haigusele jõutaks jälile võimalikult vara. Tema sõnul tuleks muutuda tähelepanelikuks sooleprobleemide suhtes, mis tekivad järsku ning jäävad kestma. Selline sümptom on näiteks tume veri väljaheites.

«Kolonoskoopia peaks laskma teha igaüks, kelle väljaheites on püsivalt (tume) veri, mida ei anna seostada muude kehaliste muutustega, nagu näiteks hemorroidid,» pani arst südamele. Veel võivad sellega kaasneda seletamatu kaalulangus, kurnatus, iiveldus ja oksendamine.

Suurim riskitegur on pärilikkus. Kui peres on soolevähki esinenud, suureneb teiste pereliikmete risk ning aeg-ajalt võiksid kontrollis käia ka nooremad täiskasvanud.

Lisaks pärilikule faktorile tuleb aga tõsiselt mõelda elustiilivalikutele. Seda on rõhutatud varemgi ning näidanud uuringud. Suureks riskiteguriks soolevähi tekkes on kõrge kehamassiindeks ehk ülekaal või rasvumine.

Tervislikud valikud aitavad soolevähi riski vähendada. 

Kuidas elustiili parandada, et seeläbi soolevähki ennetada?

  • Säilita tervislik kehakaal ning võta südameasjaks kõhurasvast vabanemine (see peaks iseenesest toimuma ühes normaalkaalu saavutamisega).
  • Ole iga päev füüsiliselt mõõdukalt aktiivne. Aktiivsed tegevused võivad varieeruda aiatöödest ja koristamisest kuni jooksmise ja ujumiseni.
  • Söö kiudainerikkaid toite. Arvatakse, et iga lisanduva 10 grammi kiudainetega päevases menüüs väheneb soolevähi risk kümnendiku võrra. Päevas võiks söögiga saada minimaalselt 25 grammi kiudaineid.
  • Vähenda punase liha tarbimist ja väldi liigtöödeldud lihatooteid (hot dog, peekon, vorst, delikatessliha).
  • Vähenda alkoholi tarbimist või loobu sellest sootuks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles