Raksud ja vilin, südamelöögid kõrvades: neli heli kehas, mis annavad märku tervisemurest

PM Tervis
Copy
Tunne, justkui süda tuksuks kõrvades, võib olla märk kõrgest vererõhust.
Tunne, justkui süda tuksuks kõrvades, võib olla märk kõrgest vererõhust. Foto: Shutterstock

Keha võib haigusest märku anda ka veidrate häältega, mida aeg-ajalt kuuled. Mitmel juhul tasub oma murest rääkida arstile.

Portaalis The Sun tuuakse välja neli erinevat heli, mida keha võib teha, kui midagi on korrast ära.

Pulseerimine või tuikamine kõrvades: kõrge vererõhk

Vererõhu kõrgenemisel on harva mingeid märgatavaid sümptomeid. Küll aga võib tõvest anda märku tunne, nagu süda tuksuks kõrvades. Ravimata kõrgvererõhutõbi võib suurendada südameinfarkti või insuldi riski.

Vilisemine: tinnitus

Kui kuuled vilisemist, sumisemist või isegi sisinat, mis ei saa tulla väliskeskkonnast, võib see olla tinnitus. See on levinud seisund, mida on võimalik ravida. Arsti poole soovitatakse pöörduda, kui kuuled pidevat heli, mis segab magamist või keskendumist. Arst kontrollib sel puhul kõrvapõletiku esinemist või kõrva kogunenud vaiku.

Vilisev hingamine: kopsupõletik, astma

Kui kuuled sisse- või väljahingamisel vilisevat häält, võib see olla märk takistustest hingamisteedes. Arst kontrollib sel puhul kopsupõletiku esinemist või algavat astmat. Kopsupõletikku saab ravida antibiootikumidega ning astma raviks kasutatakse enamasti inhalaatorit.

Raksuvad liigesed: artriit

Kui ragisemine saadab peaaegu iga su sammu või liigutust ning tunned samal ajal ka valu, tuleks arsti poole pöörduda. Selline valu võib anda märku artriidist, mis tekitab liigestes valu ja põletikku. Selle kulgu saab raviga hõlpsalt aeglustada ja sümptomeid leevendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles