Kõik, mida pead teadma õigest hambahooldusest

BENU Apteek
Copy
Õige hügieen on hammaste tervise juures väga oluline.
Õige hügieen on hammaste tervise juures väga oluline. Foto: Shutterstock

Suuhoolduse, sealhulgas hammaste, keele ja igemete puhastamisega kaasneb palju müüte ja eksiarvamusi. Milline näeb välja korrektne suuhooldus ning milliseid vigu sageli tegema kiputakse, räägib Benu veebiapteeker Triin Hirvlaan.

Triin Hirvlaane sõnul peitub tervete hammaste saladus regulaarses kontrollis ja järjepidevas puhastamises. Küll aga soovitakse tänapäeval järjest rohkem endale säravvalgeid hambaid ning selle saavutamiseks soetatakse seda lubavaid tooteid Internetist.

«Hammaste valgendamisega kodustes tingimustes peaks olema ettevaatlik ning võimalusel tuleks seda teha hambaarsti juures,» rõhutas Hirvlaan ning lisas, et Internetist ostetud tooted ei pruugi anda soovitud tulemust ning võivad ilu asemel hambaemaili rikkuda ja tundlikke igemeid ärritada.

Arvesta oma suu eripära

Ühtlasi tuleb hoolikalt valida sobivat hambaharja ja -pastat, kuna valik on väga suur. Niisiis võiks arvestada oma hammaste ja igemete eripära. «Levinud on arusaam, et tugevate harjastega hambaharjad ja abrassiivsed hambapastad pesevad põhjalikumalt, kuid tegelikult ei sobi need tundlikele hammastele ja igemetele,» märkis veebiapteeker.

Samuti kasutatakse puhaste hammaste ja värske hingeõhu tagamiseks sageli ksülitooli ja sorbitooli sisaldavaid nätse. «Nende kasutamine aitab kaitsta hambakaariese eest, kuid ülemäärane kasutamine võib põhjustada kõhuvalu või kõhulahtisust,» tõi Hirvlaan välja.

Et osa inimesi armastab suuvett kasutada iga päev või lausa mitu korda päevas, võiks Hirvlaane sõnul valida kasutamiseks alkoholivaba suuvee. «Alkoholiga suuvesi võib sagedasel kasutamisel suu limaskesta ja igemeid ärritada,» põhjendas ta.

Kaks korda päevas

Tõenäoliselt teavad kõik, et hambaid võiks pesta kaks korda päevas ehk pärast ärkamist ja enne magamaminekut. Sageli tekitab siiski segadust küsimus, kas hambaid tuleks pesta enne või pärast hommikusööki.

«Pigem soovitaksin seda teha enne hommikusööki, sest vahetult pärast hommikusööki on happelise keskkonna tõttu hambaemail nõrgem ja nii võib hambapinda kahjustada,» selgitas veebiapteeker. Hambapesu ise võiks Hirvlaane hinnangul kesta umbes viis minutit.

Mis puudutab sobivat hambaharja, siis eelistada võiks pehmemate harjaste ning väiksema peaga harja, mis ulatub paremini ka raskemini ligipääsetavatesse kohtadesse. «Pehmed harjased ei kahjusta igemeid,» märkis ta.

Keel vajab tähelepanu

Lisaks hammastele pesemisele tuleks puhastada keel. «Keele pinnal on keelenäsad, mille vahele koguneb toiduosakesi ja palju mikroobe,» selgitas Hirvlaan peamist põhjust.

Keelt võib pesta hambaharjaga, ühtlasi on mõnel hambaharjal teisel pool ka keele puhastamiseks mõeldud ala. On olemas ka spetsiaalsed keelekaabitsad.

Suuvett on erinevat

Pärast päevaseid toidukordi võiks suud loputada lihtsalt leige veega. Mõnikord on aga vaja kasutada suuvett. Suuveega loputamist võib hambaarst või apteeker soovitada näiteks teatud igemeprobleemide korral või pärast mõnd suuõõne kirurgilist protseduuri. «Igemete ja suuõõne limaskesta põletike puhul kasutatakse tavaliselt kloorheksidiiniga suuvett, millel on bakterite-, seente ja põletikuvastane toime,» rääkis Hirvlaan.

Kloorheksidiiniga suuvett tasuks vältida juhul, kui suuvett soovitakse kasutada iga päev ja pikema aja vältel. «Pikaajalisel kasutamisel võib kloorheksidiin põhjustada hambaemaili tumenemist,» tõi ta välja, kuid lisas, et see on siiski mööduv nähtus.

Niit, tikud või harjased

Täiusliku suuhoolduse heaks võiks kasutada ka hambaniiti, -tikke või hambavaheharju. Millise kasuks võiks otsus langeda? «See, kas kasutada hambaniiti, hambatikke või hambavaheharju, sõltub hambavahede laiusest,» toonitas ta.

Niisiis võiksid laiemate hambavahedega inimesed eelistada hambavaheharju või hambatikke, kitsamate hambavahede puhul pigem hambaniiti. «Hambavaheharjade valik on suur ning neid on mitmes mõõdus,» lisas veebiapteeker.

Kuid millal ja kui tihti neid kasutada? Hirvlaane sõnul on erinevaid arvamusi. «Rohkem soovitatakse neid kasutada üks kord päevas, õhtul enne hammaste harjamist, siis on kindel, et hambavahedest on eemaldatud kõik toidujäägid,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles