Lisab kukile 10 aastat: teadlased tuvastasid uue pika Covidi sümptomi (1)

PM Tervis
Copy
Pika Covidiga inimeste treeningutaluvus võib langeda oluliselt.
Pika Covidiga inimeste treeningutaluvus võib langeda oluliselt. Foto: Shutterstock

​Pika Covidi hästi teada sümptomid on väsimus, peavalu ja «ajuudu», mis tähistab halvenenud infotöötluse võimet ja mäluprobleeme. Nüüd viitab Medical Xpressi andmeil uus uuring veel ühele Covid-19 haigusjärgsele mõjule, mis esines kuid pärast nakatumist: vähenenud treeninguvõime.

California ülikooli ja San Francisco üldhaigla teadlased analüüsisid treeningusooritust 38 varasema uuringu põhjal, milles jälgiti enam kui 2000 Covid-19 põdenud osaleja käekäiku. Nad kitsendasid oma analüüsi üheksale uuringule, milles võrreldi 359 viirusest paranenud osaleja treeningusooritust 464 osaleja omaga, kellel olid pikaajalise Covidiga sarnased sümptomid.

Osalejate keskmine vanus jäi vahemikku 39–56 ja kehamassiindeks oli 26 (ülekaal) kuni 30 (rasvunud).

Koormustestid viidi läbi vähemalt kolm kuud pärast SARS-CoV-2 nakatumist ja need hõlmasid kardiopulmonaalset koormustesti (CPET), mille käigus mõõdeti hapnikku ja süsinikdioksiidi koos teiste südame- ja kopsufunktsiooni näitajatega, samal ajal kui osaleja kasutas jooksulinti või statsionaarset jalgratast.

Koormustaluvust võrreldes ilmnes, et pika Covidiga rühma hapniku maksimaalne tase oli üldiselt 4,9 ml/kg/min madalam kui taastunud rühmas. Mida see tähendab? Uuringu peamise autori dr Matthew S. Durstenfeldi sõnul on see erinevus võrdne 1,4 metaboolse ekvivalendiga (MET), mis on füüsilise tegevuse ajal tarbitava energia mõõtühik. «See hapniku tipptaseme langus tähendaks ligikaudu 40-aastase naise eeldatavat treeninguvõimet 9,5 METi, mis langeb 8,1 METini, mis on 50-aastase naise ligikaudne eeldatav treeningvõime,» selgitas ta. Teadlane lisas, et kõik sõltub inimesest – mõnel juhul on pika Covidi mõju veel raskem, osal juhtudel aga oluliselt kergem.

Leiud viitavad sellele, et pika Covidi sümptomitega inimestel võib  eralduda vähem hapnikku lihastesse, esineda ebaregulaarseid hingamismustreid ja olla kesisem võime suurendada treeningu ajal südame löögisagedust.

Leiud avaldati ajakirjas JAMA Network Open.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles