Uue koroonatüve kohta tehti muret tekitav avastus (3)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Karolinska instituudis tehtud uuring näitas, et omikrontüve uus alamvariant BA.2.75.2 suudab suures osas vältida neutraliseerivaid antikehi veres ja on resistentne mitme monoklonaalse antikeharavi suhtes, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas The Lancet Infectious Diseases avaldatud leiud viitavad SARS-CoV-2 infektsioonide sagenemise riskile sel talvel, välja arvatud juhul, kui uuendatud kahevalentsed vaktsiinid aitavad tõsta elanikkonna immuunsust.

«Kuigi antikehadele toetuv immuunsus ei ole täielikult kadunud, ilmnes BA.2.75.2 puhul palju suurem resistentsus kui varasemate variantide korral, mis on suuresti tingitud kahest mutatsioonist valgu retseptoriga seonduvas domeenis,» ütleb uuringu peamine autor Ben Murrell, Karolinska instituudi mikrobioloogia, kasvaja- ja rakubioloogia osakonna dotsent.

Uuring näitas, et 75 Stockholmi veredoonori seerumiproovide antikehade tõhusus oli BA.2.75.2 vastu vaid üks kuuendik, võrreldes sellega, mida need pakuvad praeguse domineeriva variandi BA.5 vastu. Seerumiproovid koguti kolmel perioodil: eelmise aasta novembris enne omikroni tekkimist, aprillis pärast USAs toimunud suurt nakkuslainet ja augusti lõpust septembri alguseni pärast BA.5 variandi domineerimist.

Uuringu kohaselt suutis ainult üks testitud kliiniliselt saadaolevatest monoklonaalsetest antikeharavidest, bebtelovimab, uut varianti tõhusalt neutraliseerida. Monoklonaalseid antikehi kasutatakse viirusevastase ravina inimestel, kellel on suur risk haigestuda raskesse Covid-19sse.

BA.2.75.2 on teise omikroni alamvariandi BA.2.75 muteeritud versioon. Alates sellest, kui alamtüvi esimest korda sel sügisel avastati, on see levinud mitmesse riiki, kuid siiani on see moodustanud registreeritud juhtudest vaid väikese osa.

Suurenenud nakkusoht

«Nüüd teame, et see on üks tekkivatest sarnaste mutatsioonidega variantidest, mis tõenäoliselt lähitulevikus domineerima hakkavad,» ütles Murrell ja lisas, et eeldatavalt kasvab nakatumine sel talvel.

Mõned küsimused jäävad. On ebaselge, kas uued variandid suurendavad haiglaravi vajadust. Lisaks, kuigi praegustel vaktsiinidel on üldiselt olnud omikroninfektsioonide korral kaitsev toime raske haigestumise vastu, ei ole veel andmeid, mis näitaksid, mil määral pakuvad uuendatud Covid-vaktsiinid kaitset uute variantide eest. «Arvame, et need on kasulikud, kuid me ei tea veel, mil määral,» ütles Murrell.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles