Teadlased avastasid, kuidas anda artriidile tagasilöök

PM Tervis
Copy
Arvatakse, et ilma jahenedes üritab keha säilitada soojust ja vereringe paraneb siseelundites – südames, kopsus ja soolestikus. Kätes, jalgades ja liigestes aga verevarustus halveneb, mistõttu liigesed võivad muutuda jäigaks ja hakata valutama.
Arvatakse, et ilma jahenedes üritab keha säilitada soojust ja vereringe paraneb siseelundites – südames, kopsus ja soolestikus. Kätes, jalgades ja liigestes aga verevarustus halveneb, mistõttu liigesed võivad muutuda jäigaks ja hakata valutama. Foto: Shutterstock

Liigeste kulumine võib põhjustada põletikku, kõhre lagunemist ja osteoartriidi teket. Florida ülikooli Scrippsi biomeditsiiniuuringute teadlased leidsid selle valuliku haigusprotsessi vastu võitlemiseks uue võimaluse, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas PLOS One avaldatud uuringus kirjeldavad biokeemik dr Patrick Griffin ja kolleeg dr Mi Ra Chang valku, mis juhib aktiivsust kondrotsüütides – rakutüübis, mis säilitab liigeskõhre tervena.

Kui inimesed vananevad ja liigeseid koormavad, hakkavad nende kondrotsüüdid nii-öelda üles ütlema. Florida ülikooli meeskond leidis, et spetsiifilise valgu aktiveerimine nendes rakkudes, mida nimetatakse RORβ (beeta), võib taastada mitu tervete liigeste jaoks vajalikku tegurit, aidates põletikku kontrolli all hoida. RORβ aktiveerimine võib seega olla kasulik uus strateegia osteoartriidi ennetamiseks või edasilükkamiseks, ütles Griffin, molekulaarmeditsiini professor ja Scrippsi biomeditsiiniuuringute teadusdirektor.

«Inimesed vajavad osteoartriidi ravimit, mis kõrvaldaks kõhre kahjustuse ja kurnatuse algpõhjuse, kuna praegu puuduvad haigust modifitseerivad ravimid probleemile, mis on USAs puude põhjus number üks,» ütles Griffin. «Kuigi meie töö on varajases staadiumis, viitab meie uuring sellele, et tuumaretseptor RORβ võib kujutada endast uudset terapeutilist sihtmärki kõhrekahjustuse eest kaitsmisel ja võib-olla ka kõhre regenereerimise käivitamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles