AVASTUS Neerufunktsioon halveneb kiiremini sel suurel inimrühmal

PM Tervis
Copy
Neerud tagavad kahjulike ainete kehast väljutamise.
Neerud tagavad kahjulike ainete kehast väljutamise. Foto: Shutterstock

Maailma põhjapoolseimas, Tromso ülikoolis tehtud uuringus selgus, et vanusega paratamatult kaasnev neerufunktsiooni halvenemine kulgeb meestel kiiremini kui naistel, kirjutab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

Keskeas esineb neeruhaigusi naistel sagedamini kui meestel, kuid vanemas eas leitakse neerupuudulikkust sagedamini meestel. Neerupuudulikkuse esinemise soolise erinevuse põhjused on olnud senini ebaselged. 

Tromso ülikooli uuringusse kaasati 1839 Põhja-Norras elavat isikut vanuses 50–62 eluaastat (53% olid naised), kel ei esinenud diabeeti, arteriaalset hüpertensiooni, vähki ega südamekahjustust, kes ei suitsetanud ega olnud ülekaalulised.

Neerufunktsiooni hinnati veenisiseselt süstitud kontrastaine joheksooli lahuse filtreerimise kiiruse (GFR) põhjal. GFRi hinnati uuringusse kaasamisel aastatel 2007–2009 ning järgnevalt aastatel 2013–2015 ja 2018–2020.

GFRi keskmine väärtus uuringusse kaasamisel oli naistel 90 ml/min/1,73 m2, meestel 98 ml/min/1,73 m2. Järgmistel mõõtmistel ilmnes GFRi vähenemine naistel keskmiselt kiirusega 0,8 ml/min/aastas ja meestel keskmiselt 1,5 ml/min/aastas.

Naistel oli GFRi vähenemise kiirus otseses seoses vanusega, meestel oli see seos teatud kõikumistega ja GFRi vähenemine kiirenes pärast 70. eluaastat.

Autorite hinnangul võiksid soolised erinevused vanusega seonduva neerufunktsiooni halvenemise kiiruses osaliselt selgitada neerupuudulikkuse sagedamat esinemist eakate meeste hulgas võrreldes naistega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles