Ugandas levib Ebola tüvi, mille vastu pole vaktsiini

PM Tervis
Copy
Ebola viirus. Pilt on illustreeriv.
Ebola viirus. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Uganda võimud kehtestasid laupäeval Ebola levimise tõttu kahes piirkonnas reisipiirangu, kirjutab MedicalXpress

President Yoweri Museveni välja kuulutatud otsus tähendab seda, et Uganda keskosa Mubende ja Kassanda linnaosade elanikud ei saa neisse piirkondadesse siseneda või sealt väljuda. Ta lisas, et luba on pealinnast Kampalast Edela-Ugandasse sõitvatel kaubaveokitel. 

Musevini korraldusega on kõik meelelahutuskohad, sealhulgas baarid ja palvekohad suletud ning kõik matmised peavad toimuma tervishoiuametnike järelvalve all. Samuti on kehtestatud öine liikumiskeeld. Sellised piirangud kehtivad vähemalt 21 päeva. 

«Need on ajutised meetmed Ebola leviku ohjeldamiseks,» nentis Museveni. 

Alates 20. septembrist, mil kuulutati välja haiguspuhang, on Ebolasse nakatunud 58 inimest, surnuid on 19, sealhulgas neli tervishoiutöötajat. 

Aafrika haiguste tõrje ja ennetamise keskuste andmetel on Uganda ametivõimud dokumenteerinud enam kui 1100 teadaoleva Ebola-patsientide kontakti. 45 miljoni elanikuga riigis ringleb Sudaani Ebola tüvi, mille vastu pole tõestatud vaktsiini.

Ebolat, mis avaldub viirusliku hemorraagilise palavikuna, võib alguses olla raske avastada, sest palavik on ka malaaria sümptom. Ebola levib kokkupuutel nakatunud inimese kehavedelikega või saastunud materjalidega. Sümptomiteks on palavik, oksendamine, kõhulahtisus, lihasvalu ning mõnikord sisemine ja väline verejooks.

Ebola ilmnes esimest korda 1976. aastal kahe samaaegse puhanguna Lõuna-Sudaanis ja Kongos. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles