Lätis muudeti esimest korda alaealise sugu

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lätis muudeti tänavu sugu 12 inimesel, kelle hulgas oli esimest korda ka üks alaealine, vahendab portaal Med24

Läti justiitsministeeriumi andmetel vahetas sellel aastal kaheksa naist enda soo meheks ja neli meest naiseks. Möödunud aastal vahetas sugu 18 inimest, edastas lsm.

Laste psühhiaatriakliiniku juhataja Nikita Bezborodovs ütles, et pärast mitut nõupidamist, kus osalesid paljud arstid, psühhiaatrid, psühholoogid, endokrinoloogid ja teised spetsialistid, otsustati hakata tegema ühele alaealisele sugu muutvat hormoonteraapiat. Isiku soomuutus on ka seaduslikult registreeritud.

Lastepsühhoaterapeut Nils Konstantinov märkis, et sugu on inimese üks loomulikumaid omadusi. Noortel, kellel on enda keha aktsepteerimisega raskusi, pole probleem mitte nende keha, vaid see, kuidas nad oma keha tajuvad. «Me saame neid aidata mitte bioloogilise sekkumise, vaid teraapiaga.»

Dr Bezborodovs ei nõustunud selle väitega, öeldes, et on noori inimesi, kes vajavad bioloogilist sekkumist ja vastavat ravi. «Multiprofessionaalne meeskond peab tegema vahet, kas on suur bioloogiline ebakõla või mingi muu probleem.» Arst lisas, et keegi Lätis ei paku alaealistele soovahetust, kuid vastav seaduslik regulatsioon peab olema. Viimase kuue aasta jooksul on Lätis diagnoositud sooidentiteedi probleemid umbes 50 noorel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles