UURING Kaks tegurit võivad mõjutada koroona põdemise raskust

PM Tervis
Copy
Kas sugu võib mõjutada viirushaiguse raskust?
Kas sugu võib mõjutada viirushaiguse raskust? Foto: Shutterstock

Lääne-Virginia ülikooli meditsiinikooli uus uuring annab kinnitust, et rasvunutel võib olla eriti raske tõrjuda koroonaviirushaigust põhjustavat viirust SARS-CoV-2, vahendab Medical Xpress. Samuti ilmnes, et haiguse tõsiduses võib rolli mängida sugu.

Emastel rasvunud hiirtel väljendusid haiguse sümptomid raskemini, mis näitab nii rasvumise kui ka bioloogilise soo tähtsust Covid-19 kulus.

«Ükski inimene pole igas mõttes 100% terve,» ütles mikrobioloogia, immunoloogia ja rakubioloogia osakonna teadur Katherine Lee. «Meie keha toimimises on alati erinevusi ja need võivad lõpuks mõjutada seda, kuidas me kõigele reageerime. Nii et ma arvan, et niipea, kui hakkame neid erinevusi ja muutusi – ainevahetushaigusi ja olemasolevaid seisundeid – arvesse võtma, siis saame rohkem teada, miks vaktsiinid ja ravimid võivad olla osal inimestest vähem tõhusad.»

Ülekaalulisus suurendab oluliselt riski sattuda Covid-19 tõttu haiglasse. Umbes kaks viiest ameeriklasest on rasvunud.

Lee, tema kolleeg dr Brynnan Russ, kes uuringut juhtis, nakatasid kaks hiirte rühma SARS-CoV-2-ga. Üks rühm sõi toitu, mis oli mõeldud rasvumise esilekutsumiseks; teine ​​jäi normaalse toitumise juurde ja hoidis tervislikku kehakaalu.

Rasvunud hiired põdesid koroonat üldiselt raskemalt kui nende saledad liigikaaslased, samuti ilmnesid sümptomid varem.

Kuid need erinevused olid emastel hiirtel rohkem väljendunud kui isastel. Lisaks esines rasvunute rühmas emastel hiirtel kõrge viiruskoormus ja ka kõige rohkem põletikku kopsudes.

«Kliiniliselt näitavad paljud andmed, et meestel on raske Covid-19 suhtes suurem eelsoodumus kui naistel,» ütles Lee. «Kuigi me ei saa emaste hiirte tulemusi otse naissoost inimestele üle kanda, viitavad need valdkonnale, mida tuleb tulevikus uurida. Miks mängib sugu rolli Covid-19 tulemustes? Ja kuidas on ülekaalulisus haiguskulgu raskendav tegur?»

Leiud ilmusid iScience'is.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles