See on põievähi kõige levinum varane tunnus

PM Tervis
Copy
Kui uriinis on pidevalt verd, tuleb probleem arsti juures välja selgitada.
Kui uriinis on pidevalt verd, tuleb probleem arsti juures välja selgitada. Foto: Shutterstock

Kõige sagedasem põievähi sümptom on veri uriinis. Seda võib olla seal üsna vähe, aga see võib ka kogu uriini värvida oranžiks, roosaks või punaseks. Ühel päeval võib seda seal olla, teisel jälle mitte. Kui tegu on põievähiga, ilmub veri uriini taas.

Arsti juurde tasub pöörduda ka siis, kui urineerid rohkem kui tavaliselt või kui see on muutunud valulikuks, uriin on muutnud värvi, tunned vajadust suunduda tualetti, ehkki põis on tühi. Ning kui on raskusi urineerimisega – seda ei saa teha üldse või väljub uriini väga vähe, soovitab WebMD.

Kui esinevad mõned nendest sümptomitest, ei pruugi see kohe tähendada põievähki, vaid tegu võib olla ka põie või kusejuhade infektsiooniga.

Kui põievähk on hakanud levima, võivad kaasneda ka vaevused nagu alaseljavalu, suutmatus urineerida isegi soovi ja suure vajaduse korral, kaalukaotus, isutus, jalgade paistetus, luuvalu, tohutu väsimus ja nõrkus.

Ameerika vähiühingu andmeil on põievähi kõige suurem riskifaktor suitsetamine –see on poolte põievähi juhtumite põhjustaja. Suitsetajad haigestuvad vähemalt kolm korda rohkem kui mittesuitsetajad. Samuti on oluliseks riskifaktoriks töökeskkond, kus puututakse kokku erinevate toksiinidega.

Samuti on riskifaktoriks pidev väga vähene vedeliku tarbimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles