Naise silmast eemaldati 27 kontaktläätse

PM Tervis
Copy
Läätse silma panemine. Pilt on illustreeriv.
Läätse silma panemine. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ühendkuningriigi Solihulli haigla arstid leidsid enne hallkae operatsiooni naise silmast 27 kontaktläätse. 

Juulis kirjeldati portaalis CNN Health juhtumit, kus 67-aastase naise silmast leiti väga suur arv kontaktläätsesid. Juhtumit kirjeldati ka BMJ-s avaldatud artiklis.

Rupal Morjaria, silmaarsti praktikant ja töö autor, ütles, et naine ei kurtnud enne operatsiooni nägemisprobleemide üle.

Haigla anestesioloogi konsultant Richard Crombie hakkas silma operatsiooniks tuimestama, kui leidis esimese läätsede tüki, milles oli 17 läätse. Ülejäänud 10 avastati täiendava läbivaatuse käigus. 

«Me olime šokeeritud,» sõnas Morjaria. «Me pole sellist asja kunagi kohanud.»

Ameerika oftalmoloogiaakadeemia pressiesindaja dr Thomas L. Steinemann, ütles, et on näinud, et patsientidel on üks lääts kinni jäänud, kuid mitte kunagi 27.

Naine oli kandnud igakuiseid ühekordseid kontaktläätsi 35 aastat. Ta oli öelnud kirurgidele, et mõnikord kui ta üritas läätse silmast eemaldada, ei leidnud ta seda. 

Kuigi naisel oli paremasse silma kogunenud 27 läätse, oli vasak silm korras. Morjaria ei tea, kas naisel oli enne tüki avastamist optometristiga kohtumisi peetud, kuid ta ei usu, et naine oleks käinud regulaarselt kontrollis.

Kui kontaktkandjad teavad, et nad ei võtnud läätsi välja ja nad tunnevad silmas naljakat tunnet, tuleb Morjaria sõnul seda kontrollida.

Kinnijäänud kontaktläätse hoiatusmärkideks on terav või kriimustav valu, valgustundlikkus ja punetus, ütles Steinemann.

Steinemann lisas, et pehmed läätsed, nagu ka need ühekordselt kasutatavad läätsed, mida patsient kandis, võivad toimida käsnana, mis imab endasse palju baktereid. 

Naise operatsioon lükati pärast läätsede eemaldamist suurenenud riski tõttu edasi, ütles Morjaria. Ta tuli tagasi kaks nädalat hiljem, tundes end siis «palju paremini» ja talle tehti operatsioon, millele ta oli alguses tulnud.

17 omavahel kokku kleepunud kontaktläätse.
17 omavahel kokku kleepunud kontaktläätse. Foto: CNN Health
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles