ÜLLATAVAD PILDID ⟩ Kas tead, milline näeb välja rasedus esimestel nädalatel?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Raseduse kujutamine võib olla erinevates õpikutes, reklaamides või internetis eksitav. Kas kuuenädalane loode näeb ikka välja nagu väike inimene? 

Abortide teema kerkis tulisemalt esile, kui USA keelas 14 osariigis abordi tegemise. Paljudes osariikides ei peeta aborti terviseprotseduuriks, vaid moraaliprobleemiks. 

14 USA osariigis on nüüdseks abort keelatud või rangelt piiratud, mis on abordivastaste pooldajate aastakümneid kestnud kampaania tulemus. Neist 13 osariigis on abort keelatud isegi raseduse varases staadiumis.

Kas sa aga tead, milline näeb raseduskude välja enne 10 nädalat?

MYA Networks edastas uudistekanalile The Guardian pildid, mis on tehtud raseduse neljandast kuni üheksanda nädalani.

«Mõnikord soovivad patsiendid pärast aborti kudesid näha. Nad on jahmunud sellest, kuidas see tegelikult välja näeb,» sõnas MYA arst dr Joan Fleischman. «See näitab kui palju on internetis või plakatitel olevad kujutised inimeste arusaamasid mõjutanud. Seda just seetõttu, et paljud reklaamid näitavad sündimata last tema hilisemas arengujärgus, mitte algusnädalatel.»

Raseduse väljanägemine neljandast kuni üheksanda nädalani.
Raseduse väljanägemine neljandast kuni üheksanda nädalani. Foto: MYA Network

«Mitmed internetis ja õpikutes olevad pildid näitavad, et areng viiendal rasedusnädalal on väga kaugel. Paljud varajase raseduse kujutised on ajendatud inimestest, kes on abordi vastu ja arvavad, et elu algab viljastumisest,» nentis Fleischman. 

Abordivastane reklaam, kus kujutatakse seitsmenädalast loodet kui väikest inimest. Tegelikkuses ei näe raseduskude 7. nädalal selline välja. Eestis saab rasedust katkestada enne 12. rasedusnädalat. 16. nädalal tavaliselt aborti enam ei teha, välja arvatud juhul, kui see avaldab ohtu naise tervisele.
Abordivastane reklaam, kus kujutatakse seitsmenädalast loodet kui väikest inimest. Tegelikkuses ei näe raseduskude 7. nädalal selline välja. Eestis saab rasedust katkestada enne 12. rasedusnädalat. 16. nädalal tavaliselt aborti enam ei teha, välja arvatud juhul, kui see avaldab ohtu naise tervisele. Foto: Kuvatõmmis/ Catholicregister

«Need, kes soovivad viiendal rasedusnädalal näha väikest kätega loodet – arenenud miniatuurset last - on pettunud, sest nii see lihtsalt ei ole.»

Raseduse seitsmendal nädalal pole isegi nähtavat embrüot. Pildilt võib näha rasedust toetavat kude ja raseduskotti, millest saaks lõpuks lootevesi, mis toetab loodet. 

Üheksandal rasedusnädalal võib näha gestatsiooni kotti. Selles staadiumis abordi tegemine hõlmab ka tekkiva embrüo eemaldamist, mis pole palja silmaga kergesti eristatav. 

Raseduskoe areng viiendast kuni üheksanda rasedusnädalani.
Raseduskoe areng viiendast kuni üheksanda rasedusnädalani. Foto: MYA Network

«Sageli ei räägita abordi tegemisest kellelegi. See on privaatne otsus, mida tehakse vaikselt, sest kardetakse teiste reaktsioone. Naistele on see raske otsus, kuid need, kes otsustavad raseduskudet pärast lühikese protseduuri lõppu vaadata, ütlevad, et tunnevad tohutut pingelangust,» räägib Fleischman. 

«Abort on arstiabi. See otsus ei tule kindlasti lihtsalt, kuid see teave, mis näitab kudesid esimese 10 nädala jooksul, võib muuta otsuse lihtsamini mõistetavaks.»

Abort ehk meditsiiniline raseduse katkestamine on raseduse katkestamine kas tablettidega või kirurgilisel teel.

Rasedust võib katkestada vaid naise enda nõusolekul. Eestis võib omal soovil rasedust katkestada, kui rasedus on kestnud vähem kui 12 nädalat. Teatud näidustuste olemasolul on võimalik rasedust katkestada ka hiljem, kui rasedus on kestnud vähem kui 22 nädalat. Nendeks näidustused on: rasedus ohustab naise tervist; lootel võib olla raske vaime või füüsiline terviserike; naise haigus takistab lapse kasvatamist; naine on alla 15-aastane või üle 45-aastane.

Medikamentoosne abort on raseduse katkestamine tablettide abiga. Medikamentoosse raseduse katkestamise käigus kasutatakse kaht ravimit: mifepristooni ja misoprostooli. Tablettidega on võimalik rasedust katkestada kuni raseduse kestuseni 11 nädalat ja 6 päeva. 

Kirurgiline abort on raseduse katkestamine kirurgilise protseduuri käigus. Protseduur teostatakse narkoosis. Protseduuri käigus emakakaelakanal laiendatakse ning raseduskude eemaldatakse emakast spetsiaalse vaakumotsikuga. Omal soovil saab kirurgiliselt rasedust katkestada kuni raseduse suuruseni 12 nädalat. Kirurgiline abort on ohutu ja tõhus raseduse katkestamise viis.

Allikas: seksuaaltervis.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles