XBB ja BQ.1: uued koroonatüved ründavad jõuliselt

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse uued variandid laiendavad maailmas haaret, kirjutab CNN.

Ameerika Ühendriikides on need BQ.1, BQ.1.1, BF.7, BA.4.6, BA.2.75 ja BA.2.75.2. Teistes riikides on rekombinantne variant XBB kiiresti levinud ja näib, et see tõukab Singapuris tagant uut koroonalainet. Juhtumite arv sageneb ka Euroopas, sealhulgas Ühendkuningriigis, kus need variandid on samuti levinud.

USA-s on sügisel vähenenud Covid-19 juhtumid. Tavaliselt annaks see põhjust loota, et rahvas pääseb kahe viimase pandeemilise talve koroonajuhtumite hüppelisest tõusust. Kuid viiruseeksperdid kardavad, et langustrend võib tänu uute variantide hulgale peagi pöörduda.

USA haiguste ennetamise ja tõrje keskuse viimaste hinnangute kohaselt moodustasid uued variandid üleriigiliselt eelmisel nädalal peaaegu ühe kolmandiku Covid-19 nakkustest.

Uuenduskuuri läbi teinud omikrontüvele peenhäälestatud kahevalentsed tõhustusdoosid ja viirusevastased ravimid, nagu Paxlovid, kaitsevad eeldatavasti ka edaspidi uutest variantidest põhjustatud raskete Covid-19 tagajärgede eest.

Kuid uued variandid võivad olla laastavad inimeste jaoks, kellel on nõrgenenud immuunsüsteem. Uued uuringud näitavad, et muutused nendes variantides muudavad need vastupanuvõimelisemaks antikehade suhtes, mis aitavad ravida ja ennetada raskeid Covid-19 juhtumeid, ning USA valitsusel on raha otsa saanud, et turgutada uute antikeharavide loomist.

Pole selge, kas see uute variantide seltskond lendleb ka edaspidi koos ringi, igaüks ampsates tükikese Covid-19 nakkuse pirukast või tõuseb üks kindlalt esile, nagu on juhtunud varem.

Kuigi need kõik põlvnevad omikroni sugupuu veidi erinevatest harudest, on need uued võsud asunud jagama paljusid samu mutatsioone – seda nähtust nimetatakse konvergentseks evolutsiooniks.

Mõned eksperdid arvavad, et see tähendab, et oleme jõudnud viiruse evolutsiooni uude faasi, mille käigus levib korraga mitu varianti.

«Tõenäoliselt juhtub see, et meil on talvehooajal mitu ühiselt ringlevat, pooleldi domineerivat viiruse sugupuud,» ütles Yale'i rahvatervise kooli epidemioloogia dotsent Nathan Grubaugh.

«Selle põhjuseks on asjaolu, et koonduva evolutsiooni korral võivad mitu erinevat sugupuud iseseisvalt saavutada sarnase ülekandetaseme võrreldes ühe uue variandiga. See juhtub valdavalt enamiku patogeenide, nagu gripp ja RSV, puhul,» nentis Grubaugh.

Maailma terviseorganisatsiooni Covid-19 reageerimisüksuse tehniline juht Maria Van Kerkhove ütles kolmapäeval, et WHO jaoks on muutunud uute variantide kombinatsiooni levimuse hindamine üha raskemaks, kuna riigid on koroonajärelevalvet vähendanud.

«Seega peame olema selleks valmis. Riigid peavad olema suutelised teostama järelevalvet, tegelema juhtumite sagenemisega ja võib-olla haiglaraviga. Me ei näe veel tõsiduse muutust. Ja meie vaktsiinid on endiselt tõhusad, kuid me peame olema valvsad, »sõnas ta.

Praegu on omikroni alamtüvi BA.5 levimuselt endiselt USA esikohal. Hinnanguliselt moodustas see eelmisel nädalal USA-s umbes 68% uutest nakkustest, kuid sellega on kiiresti konkureerima hakanud mitmed uued alamliinid – eriti BQ.1 ja BQ.1.1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles