Esimene aine, mis alandab kaalu üle 15 protsendi (3)

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Karolina Grabowska, Pexels
  • Keskmine kaalulangus on üle 15 protsendi

Uue rasvumisvastase aine semaglutiidi iganädalased süstid vähendavad II tüüpi diabeedi riski enam kui poole võrra, näitavad uuringud, mida esitleti Euroopa Diabeediuuringute Ühingu (EASD) aastakoosolekul Stockholmis.

Semaglutiid kiideti USA-s ja EL hiljuti heaks rasvumise raviks ja juba varem on seda tehtud Suurbritannias.

"Semaglutiid näib olevat seni kõige tõhusam ravim rasvumise raviks," ütleb dr W. Timothy Garvey Alabama ülikooli toitumisteaduste osakonnast. Tulemused hakkavad juba lähenema bariaatrilise kirurgia pakutavale kaalukaotusele.

"Selle heakskiit põhines kliiniliste uuringute tulemustel, mis näitavad, et see vähendab kaalu keskmiselt üle 15 protsendi, kui seda kasutatakse koos tervisliku eluviisi programmiga. Selline kaalukaotus on piisav, et ravida või ära hoida mitmesuguseid rasvumise tüsistusi, mis kahjustavad tervist ja elukvaliteeti ning on mängumuutja ülekaalulisuse ravis."

Teadaolevalt suurendab rasvumine 2. tüüpi diabeedi riski vähemalt kuus korda ning dr Garvey ja tema kolleegid olid huvitusid sellest, kas semaglutiid võib seda riski vähendada. Nad viisid läbi kahe semaglutiidi uuringu andmete uue analüüsi.

STEP1 uuringus said 1961 ülekaalulist või rasvunud osalejat iganädalaselt 2,4 mg semaglutiidi või platseebot 68 nädala jooksul.

STEP4 uuringus osales 803 ülekaalulist või rasvunud inimest. Kõik said 20 nädala jooksul kord nädalas 2,4 mg semaglutiidi süsti. Seejärel jätkasid nad järgmise 48 nädala jooksul semaglutiidiravi või vahetati platseebole.

Mõlemas katses osalejad said nõu toitumise ja treeningute kohta.

Teadlased prognoosisid osalejate riski 2. tüüpi diabeedi tekkeks järgmise 10 aasta jooksul, arvestades patsiendi sugu, vanust, rassi, kehamassiindeksit ja vererõhku, samuti vere glükoosi-, HDL-kolesterooli ja triglütseriidide taset.

STEP1 osalejatel, kes said semaglutiidi, vähenesid 10-aastased 2. tüüpi diabeedi riskiskoorid 61 protsenti. Platseebot saanud patsientide riskiskoor vähenes 13 protsenti. Riskiskoorid peegeldasid kehakaalu langust, mis oli semaglutiidi puhul keskmiselt 17 protsenti, platseebo puhul 3 protsenti.

Uuringu alguses olid eeldiabeediga osalejate riskiskoorid kõrgemad kui normaalse veresuhkru tasemega patsientidel. Semaglutiid vähendas aga riski mõlemas rühmas sarnasel määral.

STEP 4 osalejate puhul täheldati suurimat riskiskooride langust esimese 20 nädala jooksul - 20,6 protsendilt alguses 11,4 protsendini 20. nädalal. Neil, kes jätkasid semaglutiidi manustamist, vähenes riskiskoor veelgi 7,7 protsendini, kuid platseebole üle läinud inimestel tõusis see 15,4 protsendini.

See näitab, et 2. tüüpi diabeedi riski vähenemise säilitamiseks on vaja pidevat ravi semaglutiidiga.

Dr Garvey ütleb: "Semaglutiid vähendab tulevast diabeediriski ülekaalulistel patsientidel üle 60 protsendi – see näitaja on sarnane olenemata sellest, kas patsiendil on eeldiabeet või normaalne veresuhkru tase. Tulemuste säilitamiseks on vaja pidevat ravi. Arvestades rasvumise ja diabeedi leviku kasvu, saab semaglutiidi tõhusalt kasutada nende krooniliste haiguste koormuse vähendamiseks." 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles